Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 06/2021

Ten čas teda utíká - pořádně jsme si ještě nezvykli, že jsme v roce 2021, a polovina z něj už je pryč. Nutno říct, že červen byl hodně zvláštní měsíc. Byl plný práce (dotahování úkolů před dovolenou), péče o malého špunta, ale i věcí, které nám radost nedělaly ani v nejmenším. Pandemie je tu pořád s námi a mutace vystrkují zoubky; a k tomu nešťastné tornádo na jižní Moravě. Nám se naštěstí vyhnulo (byť jen o kousek, bydlíme u středu Hodonína), ale zasáhlo spoustu známých... smutné mluvit a ještě smutnější vidět na vlastní oči.

Na druhou stranu, následná solidarita ukázala, že máme být v té naší malé zemi na co pyšní.

A abychom pokračovali v pozitivních novinkách, tak i naše nezávislé cashflow je na tom velmi dobře.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti se v červnu zvýšil na 38 %, a takto vysoko byl naposled před rokem (maximum měl na 52 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Aktuální cíl pro letošek je 42 %. To je ještě relativně vzdáleno, plus pro letošek rozpočtujeme postupně se zvyšující životní náklady, takže dosažení není úplně jisté. Navíc proti nám tlačí posilující koruna, do které přepočítáváme nezávislé cashflow ze zahraničí. Na druhou stranu nám do karet hraje odsouhlasená vysoká dividenda ČEZu, který má v našem portfoliu významnou pozici.

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za červen 2021 3. nejvyšší v historii našeho projektu. Konkrétně bylo pouze o 12 % nižší než maximum v květnu 2020.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Tyto tři součásti tvoří cca 81 % nezávislého cashflow. Cashflow je tak z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (necelá pětina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2020 nás hodně táhly americké (mimo REIT) a české akcie, které však citelně zasáhl koronavirus a řada společností dost osekala dividendy. To se nyní začíná zlepšovat a ruku v ruce s tím narůstá příspěvek obou těchto složek portfolia. U českých akcií nás ale dolů nadále táhnou banky, které aktuálně nemohou dividendy vyplácet. Citelně klesá podíl dluhopisů a P2P půjček způsobený naším částečným ústupem z těchto investic. Pomalu se ale začínají projevovat nedávné investice do ETF a evropských akcií.




Investice

Prodeje akcií. V červnu jsme neprodávali žádné z našich akciových investic.

Nákupy akcií. Červen byl investičně průměrný. Rozhodli jsme se zkusit investice i do růstových akcií a koupili malou pozici ve společnosti Teladoc (TDOC), poskytovatele vzdálené zdravotní péče zejména v USA. No a k tomu začali budovat pozici v ETF XYLD, což je Covered Call ETF na S&P 500 (kdysi jsme měli sesterské ETF na index Nasdaq). Myšlenka za investicí je krom pravidelného příjmu (vysoká dividenda, ale nízký růst) zejména naše očekávání spíše stagnace či pomalého růstu akciových trhů, ve které by mělo toto ETF vykazovat velmi dobrou výkonnost.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát do iShares MSCI World. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu, popřípadě si občas uděláme drobnou radost na Portu Gallery. Dále reinvestujeme na EstateGuru a opět i na Mintosu (byť tam nám zůstala jen velmi malá částka). Na Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.


Úvahy

S koncem čtvrtletí jsme si znovu shrnuli naše investiční portfolio finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia vzrostla o 8 %; zhodnocení akciové složky bylo o tentokrát slabší (3,3 % za čtvrtletí), a tak důležitou roli v růstu hrály nové vklady. Celkově jsme naše portfolio za dva roky skoro zdvojnásobili - na tom mají lví podíl jednak nové investice, ale i celkové zhodnocení našich investic. Hodně se nám vyplatili investice v první polovině loňského roku, které se leckdy zhodnotily ve vysokých desítkách procent.

Portfoliu obecně dominují akciové investice - jednotlivé tituly mají dohromady 81 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě připočíst 11% podíl v podstatě akciových ETF. Hotovost držíme nízkou, protože se cíleně nesnažíme časovat trh, ale investujeme průběžně.


Výhled

Výhled máme pozitivní. Naše nezávislé cashflow by mělo v letošním roce růst a to snad tempem, které bude i přes posilující korunu nadále vyrovnávat zvyšující se životní náklady kvůli našemu prckovi. Rekordy nezávislého cashflow jsou sice vzdálené, ale když nebude protivítr moc silný, možná bychom je během tohoto roku mohli dorovnat.

Komentáře