Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 05/2021

S koncem května vrcholí jaro a když jsme před měsícem psali, že už je situace veselejší, tak teď to můžeme jen zopakovat. Pandemie je v České republice na ústupu, ekonomika se skoro úplně otevřela a do toho pěkné počasí posledních dnů. Prostě příležitost užívat si zlepšení na všech frontách. Tedy až na tu politickou :)

A daří se i našemu nezávislému cashflow,  které už tři čtvrtě roku stoupá ze svých minim a nyní je na úrovních, kde se pohybovalo na přelomu let 2019 a 2020. 


Nezávislé cashflow

U výpočtu nezávislého cashflow jsme udělali úpravy, které lépe reflektují zdanění našich výdělků ze zahraničních dividend. V důsledku toho nezávislé cashflow poskočilo nahoru. Metodiku jsme upravili i zpětně, takže data v grafech níže jsou srovnatelná.

Index finanční nezávislosti se zvýšil na 36 %, tedy o procento od minula (maximum měl na 52 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Aktualizovaný cíl pro letošek je 42 %. To je ještě relativně vzdáleno a navíc pro letošek rozpočtujeme postupně se zvyšující životní náklady, takže dosažení není úplně jisté. Navíc proti nám hraje posilující koruna, do které přepočítáváme nezávislé cashflow ze zahraničí. Oproti tomu nám ale do karet hraje mimořádně vysoká dividenda ČEZu, který má v našem portfoliu významnou pozici.

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za květen 2021 8. nejvyšší v historii našeho projektu. Konkrétně bylo pouze o 18 % nižší než maximum v květnu 2020.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Cashflow je tak z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (necelá pětina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2020 nás hodně táhly americké (mimo REIT) a české akcie, které však citelně zasáhl koronavirus a řada společností dost osekala dividendy. To se nyní začíná zlepšovat a ruku v ruce s tím narůstá příspěvek obou těchto složek portfolia. Citelně klesá podíl dluhopisů a P2P půjček způsobený naším částečným ústupem z těchto investic. Pomalu se ale začínají projevovat nedávné investice do ETF a evropských akcií.




Investice

Prodeje akcií. V květnu jsme neprodávali žádné z našich akciových investic.

Nákupy akcií. Květen byl investičně živější. Obecně jsou námi sledované akcie nadále spíše dražší, ale podařilo se nám využít několika propadů či nížších cen ze začátku měsíce. Posílili jsme tak pozice v Aholdu (maloobchod a e-commerce), AT&T (telekomunikace a zábavní průmysl), Avastu (kyberbezpečnost), CTP (středoevropské logistické areály) a Vonovii (evropské byty).

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (spolu s iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát do iShares MSCI Developing Markets. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu (kde ale není moc příležitostí, byť v květnu opět jedna přibyla), popřípadě si občas uděláme drobnou radost na Portu Gallery. Dále reinvestujeme na EstateGuru a nově opět na Mintosu (byť tam nám zůstala jen velmi malá částka). Na Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.


Úvahy

V posledních měsících spolu s vrcholícími dopady pandemie na ekonomiku vyplouvají na povrch různé problémové společnosti, které nemají na splácení svých dluhopisů. Právě investice do korporátních dluhopisů bez zajištění (a odpovídajícího posouzení poměru výnosů a rizik) patří mezi naše největší investiční chyby z minulosti.

Spálili jsme se na Fundliftu, což byla platforma, jejíž vznik jsem předtím doslova roky vyhlíželi (pamětníci vzpomenou, že od prvních veřejných informací o vzniku k samotnému spuštění skutečně uplynulo mnoho vody). Bohužel Fundlift se stal ukázkou toho, jak fintech nemá fungovat a poprávu teď skomírá.

Když to vezmeme kolem a kolem, tato lekce nás naštěstí nevyšla až tak draze. Ponaučení z toho ale určitě máme: Pokud dluhopis nese stejné riziko jako přímá akciová investice, vyhýbáme se mu obloukem. Maximální výnos dluhopisu je totiž vždy předem jasný - když se nezadaří, dost možná ztrátu ponesete vy. Ale když se zadaří, dostane extra zisk pouze vlastník podniku. Z toho důvodu dáváme ruce pryč od dluhopisového financování start-upů. Dostávat 8-10 % za riziko úplné ztráty investice nedává smysl, když podobné výnosy můžete dosáhnout v investici do akcií poměrně stabilních společností. Pokud bychom dnes investovali do start-upů, tak jedině přímo do podílu. A u ostatních dluhopisů investici zvažujeme jen v případě zajištění (což je třeba případ Upvestu). Jinak se držíme "svého kopyta", což jsou především investice do akcií.


Výhled

U výhledu pokračuje pozitivní nálada. Přestože pro letošek očekáváme růst našich výdajů, se kterým bude index finanční nezávislosti čelit silnému tlaku, tak se začíná projevovat růst nezávislého cashflow způsobený meziročně vyššími dividendami či našimi nedávnými nákupy. Na druhou stranu, proti nám výrazně hraje posilující česká koruna, do které nezávislé cashflow přepočítáváme. Na slabších měnových úrovních bychom byli o kus výše. Takto jsou rekordy nezávislého cashflow (natož indexu finanční nezávislosti) nadále hodně vzdáleny, byť se k nim budeme postupně přibližovat.

Komentáře

  1. Ano, tomu docela rozumím. My jsme vloni taky vyzkoušeli nové investiční příležitosti. Do teď jsme byli docela dost konzervativní. Měli jsme něco v kryptu, docela dost ve zlatě a pak klasické dividendové portfolio. Vloni jsme vyzkoušeli alternativní kryptoměny a dluhopisy. Myslím tedy s manželkou. Pravidelně měsíčně ukládáme do investic zhruba 10 % příjmů, takže to portfolio je už docela zajímavé. ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!