Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 04/2021

Duben 2021 už je minulostí a máme tu konečně jaro v plném proudu. Akciové trhy jsou sice nervózní, ale jinak vládne spíše optimismus. Celosvětově situace není optimální, ale v našem českém háječku je to podstatně veselejší.

A veselý pohled je i na naše investiční portfolio, které s jarem nabírá na síle. Finanční nezávislost je sice pořád vzdálenější než na začátku loňského roku, ale postupně se k ní zase přibližujeme.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti se zvýšil na 29 % (maximum měl na 46 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 24 %). Pro letošek bychom rádi dosáhli 30 %. To už je opravdu blízko, ale pro letošek rozpočtujeme postupně se zvyšující životní náklady, takže to není úplně jisté. S ohledem na nadále pozitivní výhled na nezávislé cashflow bychom ale 30 % mohli přesáhnout.

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za duben 2021 13. nejvyšší v historii našeho projektu. Konkrétně bylo o 27 % nižší než maximum v květnu 2020.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Všechny tři zdroje mají zhruba čtvrtinový podíl.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2020 nás hodně táhly americké (mimo REIT) a české akcie, které však citelně zasáhl koronavirus a řada společností dost osekala dividendy. To se nyní začíná zlepšovat a ruku v ruce s tím narůstá příspěvek obou těchto složek portfolia. Citelně klesá podíl dluhopisů a P2P půjček způsobený naším částečným ústupem z těchto investic. Zároveň se prozatím v nezávislém cashflow moc neprojevily investice do evropských akcií.



Investice

Prodeje akcií. V dubnu jsme neprodávali žádné z našich investic.

Nákupy akcií. Duben byl investičně celkem klidný. Akcie, které teď sledujeme, jsou obecně spíše drahé. Tím pádem jsme jen posílili nově budovanou pozici ve středoevropském provozovateli průmyslových areálů CTP. A zároveň jsme reinvestovali část nedávno připsaných dividend do STORE Capital (diverzifikovaný americký REIT).

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (spolu s iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát iShares MSCI Developing Markets. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu (kde ale není moc příležitostí), popřípadě si občas uděláme drobnou radost na Portu Gallery. Dále reinvestujeme na EstateGuru a nově opět na Mintosu (byť tam nám zůstala jen velmi malá částka). Na Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.


Úvahy

Zdá se, že trhy se svým oceněním posunuly do doby před zhruba dvěma lety. Pandemie koronaviru jakoby nebyla a zajímavou a výhodnou investici je zase potřeba hledat lupou. V tomto ohledu jde masivní tištění peněz proti ne úplně skvělé kondici reálné ekonomiky. Zatím je jasné, že tiskárny vítězí, ale nemusí tomu tak být napořád.

Tato situace nás zatím zásadně netrápí. V uplynulém roce jsme poměrně výrazně zainvestovali, takže nemáme pocit, že by nám teď v případě pokračujícího růstu něco uteklo. Zatím to tedy vypadá, že z hledání investic opět přepneme do akumulace hotovosti pro případné propady na trzích. A během toho občas něco přikoupíme.


Výhled

U výhledu pokračuje pozitivní nálada. Přestože pro letošek očekáváme růst našich výdajů, se kterým bude index finanční nezávislosti čelit silnému tlaku, tak u většiny našeho portfolia vnímáme výrazný potenciál k růstu nezávislého cashflow. Očekáváme, že řada ze společností, které přerušily či snížily dividendy, pravděpodobně významně zvedne své výplaty (vrátí je blízko k předpandemickým úrovním). Rekordy nezávislého cashflow (natož indexu finanční nezávislosti) jsou hodně vzdáleny, byť postupně se k nim budeme přibližovat.

Je skvělé, že pandemická situace se nadále zlepšuje. Vládní selhání výrazně dorovnává soukromý sektor - můžeme být vděční, kam se pokrok ve zdravotnictví dostal. Držme si palce, aby tento pozitivní trend ve vývoji pandemie pokračoval i nadále. Hezké jarní počasí tomu jistě pomůže.

Komentáře