Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 02/2021

Od sepsání posledního reportu neutekl ani celý měsíc a navíc teď máme s prckem tolik zábavy, že březen přišel ani nevíme jak. Na naší cestě za finanční nezávislostí se toho tolik nestalo, ale i tak pár novinek máme.


Nezávislé cashflow

Aktuálně je index finanční nezávislosti na 26 % (maximum měl na 46 % v květnu 2020). Pro letošek bychom rádi dosáhli 30 %. To se nemusí zdát tolik, nicméně to odráží dvě specifika, která komentujeme níže.

Je totiž důležité pamatovat, že index je výsledkem dvou protichůdných vlivů - nezávislého cashflow (které od svého nedávného minima v srpnu 2020 pomalu stoupá) a rostoucích životních nákladů. Ty pro účely výpočtu indexu neaktualizujeme okamžitě, ale postupně je na danou úroveň zvyšujeme v průběhu celého roku. Pokles indexu tak může způsobovat jak propad nezávislého cashflow, tak právě tyto vzrůstající náklady.


Většina nezávislého cashflow nám nyní plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Všechny tři zdroje mají zhruba čtvrtinový podíl, byť REIT už se blíží skoro jedné třetině. Právě do tohoto segmentu jsme hodně investovali v posledním roce a to se projevuje v jeho podílu.


Zajímavé je podívat se i na vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti. V roce 2020 nás hodně táhly americké akcie, které však citelně zasáhl koronavirus a řada společností dost osekala dividendy. Nyní nás táhnou tři segmenty zvedající se ode dna a jsou to ty stejné, které našemu portfoliu dominují: REIT, americké akcie a české akcie. Citelně klesá podíl dluhopisů a P2P půjček způsobený naším částečným ústupem z těchto investic.


Investice

Prodeje akcií. V únoru jsme neprodali žádné akcie.

Nákupy akcií. V průběhu měsíce jsme postupně navyšovali naši pozici ve společnosti Ahold Delhaize. Tato pozice se tak v našem portfoliu dostala na zhruba průměrnou velikost. Je možné, že s nákupy těchto akcií budeme dále pokračovat.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Přikoupili jsme třetí ETF, které bude tvořit základ našeho portfolia pravidelných investic (spolu s UBS MSCI EMU Socially Responsible a iShares MSCI Developing Markets) - iShares MSCI World. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu (kde ale není moc příležitostí), popřípadě si občas uděláme drobnou radost na Portu Gallery. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

V únoru jsme využili nabídku dluhopisů skrze platformu Opportunity od Portu a zainvestovali drobnou částku do z našeho pohledu celkem rozumně naceněné investice.


Úvahy

V průběhu celého února byla na trzích vidět nervozita. Index sice neskákaly o vyšší jednotky procent jako loni, ale pohyby byly i tak subjektivně vysoké. Na jednu stranu tu máme spoustu pozitivních zpráv o držící se ekonomice a postupující vakcinaci. Na stranu druhou se objevují problémy některých podniků a mutace viru. Zpráva spadající do jedné nebo druhé kategorie dokáže trhy pěkně rozhýbat.

Na druhou stranu, byť jsou valuace řady společností hodně extrémní, pořád se ještě objevují potenciálně zajímavé příležitosti. Jen jim musí investor věnovat čas a poctivou analýzou oddělit zrno od plev. Podle nás by dobrá dlouhodobá investice měla splňovat dvě věci: Dobrý příběh (růstové odvětví, konkurenční výhoda) a dobrou kupní cenu. Jedno bez druhého nedává z dlouhodobého hlediska investičně smysl.

Zároveň už se z hlediska valuace řada společností notně zotavila. Přemýšlíme tak nad tím, zda naše portfolio opět trochu nezjednodušit a některé z pozic prodat. Trochu nás jen brzdí daňové dopady, protože na nich nezřídka máme zajímavé zisky. No, uvidíme - je možné, že kvůli nedostatku času se do nějaké větší rebalance nyní pouštět nebudeme.



Výhled

Výhled na další měsíce je nadále pozitivní. Protože pro letošek očekáváme růst našich výdajů, bude index finanční nezávislosti čelit hodně silnému tlaku. Věříme ale, že za letošek bychom i tak mohli povyrůst - pokud se naplní současná očekávání ve vakcinaci a ekonomická situace se nějak radikálně nezhorší. Navíc by se mohly pomalu zvyšovat dividendy, což by s nedávnými investicemi mohlo postrčit naše nezávislé cashflow hezky nahoru.

Komentáře