Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 12/2020

Rok 2020 už je minulostí. Rok, který si opravdu budeme pamatovat už napořád. Pořádně se k němu dostaneme až s ročním shrnutím, ale sluší se říct, že kromě řady špatných vzpomínek nám osobně přinesl i spoustu pozitivního. Ale o tom až za pár měsíců.

Nezávislé cashflow


Co se týče nezávislého cashflow, tak to stagnuje okolo svého dna. V současné době ho vizuálně snižuje oslabující dolar, který tlačí naše příjmy přepočítané do českých korun směrem dolů. To nás nijak zásadně netrápí a oslabení dolaru alespoň využíváme k dalším investicím. Měnové zajištění jsme zkoumali a s ohledem na naši investiční strategii nám nyní nedává příliš smysl.

Rozložení nezávislého cashflow je ve srovnání s obdobím půl roku zpět (červen 2020) poměrně stabilní. Výraznější změnu zaznamenal jen podíl akciových ETF, který poklesl zejména ve prospěch REIT a amerických akcií.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 67 %: utilities (28 %), realitní akcie (25 %) a finance (14 %).



Investice

I v prosinci jsme dokázali najít dostatek příležitostí k investicím. Nějaké prostředky jsme získali prodejem jednoho z našich dvou lotů akcií Pilulky. Důvodem bylo zejména vyhnutí se zdanění zisků (prodali jsme předtím jiné akcie se ztrátou) a uvolnění prostředků na jiné investice. Druhý lot si necháváme minimálně do doby publikace výsledků za rok 2020, které budou, věříme, hodně zajímavé.

Tyto prostředky a nějaké další jsme využili k posílení tří stávajících pozic: AT&T, Simon Property Group a Vonovia. Krom toho jsme nakoupili drobné pozice ve Wahlgreens Boots Alliance (lékárny a menší zdravotnická zařízení v USA a Evropě) a Huntington Ingalls Industries (loděnicích zejména amerického námořnictva, mj. výhradním výrobci amerických letadlových lodí).

Pokračovaly i naše pravidelné investice a reinvestice. Přikoupili jsme pár cenných papírů ETF MSCI EMU Socially Responsible. Z P2P platforem pokračujeme v reinvesticích pouze v případech, kdy jsou investice zajištěné nemovitostí - na EstateGuru a Upvestu (kde se už ale nějakou dobu nic moc nového neobjevilo). Přikoupili jsme také nějaké drobné podíly ve sběratelských předmětech na Portu Gallery. Nadále jsme naopak stahovali prostředky ze Zonky a Mintosu.

Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu i přehled složení našeho portfolia. Jeho hodnota se zvýšila o celých 19 %, na čemž se podílely jak nové investice, tak ve velkém i růst jednotlivých položek. Některé z našich investic sice stále nejsou zpět na předkoronavirových úrovních, u řady z nich jsme je ale už výrazně překonali.

Regionálně jsme teď poměrně dost zaměřeni na USA - když bychom přičetli odpovídající ETF, máme zde alokováno skoro polovinu našeho investičního portfolia. Na druhou stranu, řada námi vlastněných společností podniká i globálně. I tak bychom do budoucna chtěli posílit zastoupení rozvíjejích se trhů.

Stejně tak bude úkolem pro další období nachystat si investiční hotovost, abychom byli připraveni pro případ větších propadů trhů. V tom ohledu připomínáme, že reportujeme jen hotovost přímo určenou na investice, nikoliv naše "běžné" prostředky, které by rozhodně zabraly menší, ale slušný kousek koláče níže.


Výhled

Platí, že výhled na další měsíce je celkem pozitivní. Alespoň v tom ohledu, že společnosti, které nyní vlastníme, jsou na tom v současné ekonomické situaci celkem pozitivně. Zároveň věříme, že během několika měsíců se začne naše nezávislé cashflow pomalu zvedat. Pevně věříme, že během půl roku se podaří pandemii dostat pod alespoň nějakou kontrolu (byť uznáváme, že v tom jsme ještě pár týdnů zpátky byli optimističtější), a pak už nás čeká jen "klasická" ekonomická krize.

V tom ohledu teď možná s investicemi trochu zpomalíme. Sice ještě vidíme několik příležitostí k investici, ale na druhou stranu jsou teď trhy hodně vysoko. A celkem věříme, že se do nich zhoršený vývoj ekonomiky ještě promítne, tak se budeme snažit nachystat i na tento případ. Tak, abychom toho byli případně připraveni využít jako v první polovině roku.

Komentáře