Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 08/2020

Nezávislé cashflow zatím pořád míří strmě dolů. Ale už začíná svítat na lepší zítřky. Byť nadále platí, že nezávislé cashflow (postavené z velké části na dividendách) neodráží čím dál optimističtější situaci na trzích. Na druhou stranu se i ekonomická situace začíná vyjasňovat - ovšem uvidíme, jak s kartami zamíchá následující půl rok.


Nezávislé cashflow


Propad nezávislého cashflow pokračuje. Pro představu, kde se nyní pohybujeme, je jeho hodnota na průměru za rok 2018. To ve finále není tak hrozné - byť graficky propad vypadá opravdu šeredně. To je ale dané i tím, že v nezávislém cashflow začaly pomalu nastupovat multiplikační efekty. Na začátku roku jsme tak byli schopni realizovat tak zhruba každý měsíc a půl nový nákup čistě z financí vygenerovaných z nezávislého cashlow.

Rozložení nezávislého cashflow se teď hodně přesýpá v závislosti na stabilitě jednotlivých zdrojů. V tom ohledu se nejvolatilnější ukázaly námi držené české akcie (pozastavení dividend u Komerční banky, Monety a Kofoly). Ve srovnání s únorem 2020 naopak nahoru poskočily realitní REIT (z 13 % na 23 %) a podíl půjček cenných papírů (z 1 % na 7 %). U příjmů z půjček (skrze Lynx-Interactive Brokers) se hodně projevuje volatilita akcií a snaha shortovat jejich vývoj.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 55 %: utilities (21 %), realitní akcie (20 %) a finance (14 %). V tomto případě je sektor financí tažený dolů pozastavenými dividendami u našich hlavních titulů.


Investice

U akciových titulů jsme posíli naše pozice ve Stock Spirits a REIT W. P. Carey. Oba tituly se nabízejí z našeho pohledu za atraktivní ceny z hlediska výnosu i potenciálu růstu ceny akcie.

Pokračovaly i naše pravidelné investice a reinvestice. Přikoupili jsme pár cenných papírů ETF MSCI EMU Socially Responsible. Z P2P platforem pokračujeme v reinvesticích pouze v případech, kdy jsou investice zajištěné nemovitostí - na EstateGuru a Upvestu.

Nadále jsme stahovali prostředky ze Zonky a Mintosu. Mintos nás pořád nepřesvědčil, abychom se investičně vrátili. Ne, že bychom vnímali zásadní riziko ze strany platformy, ale poměr výnos/riziko nám stále vychází výrazně horší i oproti už docela vysoko oceněným akciím.

Úvahy

Trhy pokračují na optimistické vlně. Řada z titulů, které sledujeme, je buď na nových maximech nebo v jejich blízkosti. To se však netýká všech sektorů a trhů. Otloukánkem nadále zůstává pražská burza a tituly na ní, stejně jako banky a nemovitostní REIT. Toho se snažíme využívat pro další nákupy. Naopak se vyhýbáme titulům, které si prošly výraznějším růstem. Vnímáme, že ekonomická situace zdaleka ještě není tak růžová, jak trhy předpokládají.

V tomto ohledu je největší hrozbou druhá vlna pandemie. To samozřejmě pro ekonomiku není úplně ideální, protože se pozvolna začíná dávat dohromady po jarních restrikcích. V tomto ohledu se naštěstí nenaplnily katestrofické scénáře a většina podniků - zdá se - nastalé problémy ustojí, byť se zatnutými zuby. O to je však křehčí jejich současná situace.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že druhá vlna přijde. Bohužel v tomto ohledu na ni v České republice nejsme skoro vůbec připraveni. Přestože zdaleka nepatříme mezi fanoušky Andreje Babiše, rozhodně jsme nečekali, že vláda přípravu na podzimní návrat nemocnosti tak fatálně nevzládne. Nyní však vyplouvá na povrch, že za posledního čtvrt roku (co se uklidnila jarní chaotická situace) jsme neučinili pokrok takřka v žadném ohledu. Nemluvě o tristních ekonomických opatřeních a rozhodnutích posledních týdnů, které s dlouhodobou udržitelností státních financí mají pramálo společného. Situace tak čím dál více svou groteskností připomíná pořekadlo, že se "musí tančit, dokud ještě hudba hraje". V tom ohledu si myslíme, že by si Andrej Babiš skutečně zasloužil vyhrát další volby, jak trefně poznamenal Martin Čaban ze Seznam zprávy. Protože vláda, která nastoupí příští rok, bude mít hodně práce, aby vše dala dohromady.

Ale pojďme od negativních zpráv z politiky. Dobrou zprávou pro nás je, že v řadě dalších evropských zemí rozhodně nezaháleli a jsou na tom podstatně lépe. V tomto ohledu tak narostla kapacita vzájemné pomoci v rámci EU (snad se nám nevrátí "náš" jarní sobecký přístup k více zasaženým). A stejně tak i řada společností pokročila s vývojem léků a vakcín. Nemalujme asi ale vzdušné zámky, vývoj léčiv je dlouhodobý proces na celé roky. I ve zkráceném řízení je nepravděpodobné, že budou vakcíny dostupné dříve než na jaře. Ale to je dobrá zpráva, špatná vakcína může znamenat větší nebezpečí než virus. A v tomto ohledu jsou oprávněné obavy z rychlokvašek, které už distribuuje například Rusko. Teď hlavně musíme vydržet následujícího půl roku, a pak by snad měla přijít opravdová úleva.

Výhled

Výhled se oproti předchozímu reportu přeci jen o něco zlepšil. Zatím se zdá, že by nezávislé cashflow za září mělo být mírně lepší než to srpnové. Těžko zatím soudit, zda už jde o náznak dna nebo se podíváme ještě o něco níž. To bude velkou měrou záviset na dalším vývoji ekonomické situace a tom, jak se budou jednotlivé společnosti v našem portfoliu rozhodovat z hlediska svých dividend. Každopádně nejčernější scénáře se zatím nenaplňují.

Komentáře