Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 08/2018

Srpen navázal na předchozí dva měsíce a přinesl nezávislé cashflow prakticky na úrovni nedávných rekordů. To se sice dočasná záležitost, protože se příští měsíce nezávislé cashflow o něco propadne, ale stále se pohybujeme nad cílem - který je navíc pro celý letošní rok už dopředu splněn (díky přeplnění cílů v předchozích měsících a rozpočítání nezávislého cashflow na další měsíce).

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow se drží zhruba na rekordních úrovních, které jsou vysoko nad našimi cíli, což nám samozřejmě dělá radost.

Rozložení nezávislého cashflow je střednědobě stabilizované (při srovnání s únorem 2018). Mírně se snížil podíl nezávislého cashflow z českých akcií a P2P půjček, naopak narostl u amerických akcií, REIT a akciových ETF. To je stejné jako v minulém měsíci.


Investice

Srpen byl investičně průměrný, o něco jsme posílili pozice v Avastu a Monetě, které se v průběhu měsíce nacházeli z našeho pohledu na zajímavých úrovních.

Krom akciových investic jsme stáhli drobné prostředky ze Zonky.

Úvahy

P2P sítě procházejí poměrně bouřlivým vývojem. Aktuálně máme prostředky na čtyřech - Mintos, EstateGuru, Zonky a Bondora. Přesně v tomto pořadí jsou pro nás platformy zajímavé. Mintos je pro nás stálice, jeden z nejlepších P2P portálů, který navíc zvládá poměrně balancovat neustávající příliv nových investorů. EstateGuru je podstatně menší a mnohem více preferuje větší investory (což při roli, jakou v našem portfoliu hrají P2P sítě, rozhodně nejsme) - na druhou stranu nabízí jiný formát investic, který je pro nás také zajímavý. Ze Zonky se naopak stahujeme. Nejde říct, že bychom s touto sítí byli úplně nespokojeni, ale nelíbili se nám některé kroky vedení Zonky, které přenesly ještě větší část rizika na investory, a které se pokusilo se jej překrýt líbivým marketingem. Zonky pro nás aktuálně není zajímavý ani jako forma diverzifikace. Z Bondory se naopak dlouhodobě stahujeme (vysoká úroveň defaultu i přes ekonomický růst) a máme na ní jen prostředky, které prozatím nešlo stáhnout skrze splátky či sekundární trh.

Výhled

Výhled na další měsíce je mírně negativní - ne ve smyslu, že bychom neplnili cíl, ale z hlediska poklesu z rekordních úrovní. Příčin je několik, zejména jde o odeznění jednorázových pozitivních vlivů i očekávané posílení koruny (alespoň v krátkodobém hledisku z pohledu slabých úrovní posledních měsíců) a zároveň několik negativních efektů; v tomto případě jde zejména o výkupy půjček na platformě Mintos a následné snížení úroků u nových investic.

Komentáře