Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 07/2018

V červenci jsme navázali na naše rekordní nezávislé cashflow a celkový výsledek byl dokonce o pár korun lepší. Jak už jsme psali dříve, rekordní výsledky jsou způsobeny zejména jednorázovými vlivy (byť ty už přestávají být v tomto měsíci aktuální) a hlavně směnným kurzem koruny, který je na poměrně slabé úrovni vůči dolaru i euru.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow se drží (i ve své vyhlazené 12měsíční podobě) poměrně vysoko nad našimi letošními cíli. Pokud se podíváme na naše původní plány, tak jde o úroveň, kterou jsme plánovali dosahovat až zhruba za dva roky - a to i když vezmeme do úvahy inflaci. V tomto ohledu tak nemůže být jinak než spokojeni.

Rozložení nezávislého cashflow je střednědobě stabilizované (při srovnání s lednem 2018). Mírně se snížil podíl nezávislého cashflow z českých akcií a P2P půjček, naopak narostl u amerických akcií, REIT a akciových ETF.


Investice

Červenec byl investičně bohatý. Prodali jsme s drobnými zisky pozice v Unileveru a Enviva Partners, které byly v našem portfoliu zastoupeny jen minimálně. Oproti tomu jsme poprvé vstoupili do Avastu (viz úvahy) a dále posílili pozice v Kofole, Brookfield Energy Partners a Ventas. Všechny tři posilované pozice jsou u společností, u kterých nedávno trh reagoval na výsledky popř. jiné okolnosti a dle našeho názoru se nabízely za zajímavou cenu. To se vlastně týká i Avastu.

Krom akciových investic jsme stáhli drobné prostředky ze Zonky a naopak nějaké prostředky přesunuli na EstateGuru, jednu ze dvou P2P platforem, na kterých nyní aktivně investujeme.

Úvahy

Důvodů pro vstup do společnosti Avast byla celá řada. Jako vždy samozřejmě rozhodoval poměr cena/výkon, který je podle našeho názoru atraktivní a akcie se dnes prodává s výraznou slevou. Naše rozhodnutí podpořilo i to, že jde o českou společnost (nešlo nám o vlastenectví, ale spíše o to, že pro nás nejde o jednu velkou neznámou, ale Avast známe delší dobu, víme jakou má za sebou historii i jaký je jeho obchodní model), která navíc podniká v atraktivním IT sektoru, který má určitě potenciál do budoucna. IT společnosti máme aktuálně v našem portfoliu zastoupeny jen nepřímo v rámci ETF, což dodává další smysl v rámci celkové diverzifikace. Navíc není Avast z mezinárodního hlediska žádný otesánek (tržby menší než 1 mld. dolarů, necelé dva tisíce zaměstnanců) a má tedy kam do budoucna růst. Zároveň je však Avast dlouhodobě ziskový a podniká s velmi pěknou marží.

Výhled

Je velmi pravděpodobné, že letošní rok už dokončíme výrazně nad úrovní cíle. Uvidíme, jak se bude vyvíjet směnný kurz i jak si povedou jednotlivé investice - od toho se bude odvíjet, zda letos ještě v nezávislém cashflow dále porosteme nebo budeme spíše stagnovat či mírně klesat.

Komentáře