Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 04/2015

Duben je za námi a naše nezávislé cashflow se příjemně rozvíjí. Opravdový skok přijde až s květnem a následujícími měsíci, ale i tak byl duben o pár korun lepší než dosud nejvyšší měsíc únor. Přesto zaostal o nějakých 90 korun za plánem, což ale není žádná pohroma.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow se pořád drží samotného začátku našeho cíle, ale to je jasné, když jsme stále na počátku naší cesty.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, duben svůj cíl nenaplnil. Už teď je ale jasné, že květen tuto ztrátu vyrovná a přiblíží se k metě 1000 korun. Jestli ji přesáhne teď závisí hlavně na vývoji měnových kurzů.

Největší část cashflow zastaly tradičně akcie, ale svůj podíl významně navýšily třeba P2P půjčky.


Investice

I duben byl investičně hodně živý. Nakonec jsme přikoupili dvojici akcií obchodovaných na českých trzích. Fortuna oznámila, že letos nevyplatí dividendu, což je sice nepříjemné, ale na druhou stranu to poskytlo krátkodobou příležitost ji nakoupit za zajímavé ceny. Česká spořitelna naopak dividendu zvyšovat bude, a protože ani ona není za úplně špatné peníze, přikoupili jsme i ji.

Na Bondoře jsme v dubnu zainvestovali naprostou většinu zbylých prostředků a měli tak na této platformě investičně nejsilnější měsíc. To by se mělo projevit hlavně v červencovém reportu, který přijde v době, kdy začnou splátky z této vlny půjček.

Důležité rovněž bylo, že jsme rozšířili naše "portfolio" spořicích účtů - u Equa bank mají aktuálně akci na 1% úročení (za splnění určitých podmínek i 1,5%), což by byla škoda nevyužít, protože stále držíme dost hotovosti. A to hlavně jako zálohu, až přijdou vhodné nákupní příležitosti.

Úvahy

Občas se sice podaří najít zajímavou investiční příležitost, nicméně nelze se ubránit úvahám, že jde spíš o zástupce pořekadla "jednooký mezi slepými králem" - prostě zajímavé výnosy jsou dnes jen za cenu zvýšeného rizika.

Z toho důvodu nadále hledáme alternativní příležitosti k investicím, které by vyhovovaly naší strategii i finančním možnostem. Uvidíme, zda se během května podaří něco takového najít.

Na druhou stranu, v uplynulých čtyřech měsících se nám podařilo umístit poměrně výhodně takové množství prostředků, že si teď můžeme dovolit čekat. V podstatě klidně až do konce roku, aniž by to výrazně ovlivnilo dosažení našich cílů.

Výhled

V květnu to bude hlavně o hledání dalších možností, kam je možno v současnosti investovat za rozumné riziko prostředky. Možnosti většiny nástrojů, které nyní používáme, jsou už dost omezené.

Komentáře