Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 02/2015

Druhý měsíc projektu je za námi. Investičně to tentokrát bylo trochu chudší – v podstatě jsme zainvestovali jen pár P2P půjček na Bondoře. Jinak jsme nenarazili na žádnou zajímavou příležitost.

Report má opět značné zpoždění, jsme teď prostě zavalení prací, která dostává přednost před psaním na blog :/

Nezávislé cashflow


Měsíční cíl na únor se stejně jako ten lednový podařilo naplnit. Nárůst měly na svědomí zejména první výnosy z P2P půjček a v menší míře i kurzové vlivy.

Horší čísla nás pravděpodobně čekají v březnu, neboť jedno z použitých ETF (ticker YILD) má dost nepravidelné měsíční výnosy a teď zrovna přichází jejich hubenější období. Je tak skoro jisté, že v březnu už se tak nezadaří. Ale jak už jsem psal minule, nezávislé cash flow je zejména o trendu dlouhém období, krátkodobé výpadky nemá cenu řešit.



Investice

Už v úvodu jsme uvedli, že v uplynulém měsíci se investice omezily pouze na drobné P2P půjčky skrze platformu Bondora. V ní jsou nadále velmi zajímavé výnosy (samozřejmě spojené s odpovídajícím rizikem) a ještě zbývá poměrně velký prostor k dalším investicím, než bude dosažen maximální podíl této alternativní investice na portfoliu.

Oproti tomu náš hlavní investiční nástroj, akcie, pořád drží vysoké úrovně ocenění, které dost blokují naše případné další investice.

Úvahy

Naše portfolio v současnosti stojí na několika pilířích, těmi hlavními jsou akcie a akciové ETF. Ty dále doplňují spořicí účty, alternativní ETF a P2P půjčky. Aktuálně tak pořád přemýšlíme, kam dál. Asi by stály za úvahu nějaké dluhopisy (pravděpodobně opět ve formě ETF, protože na jednotlivé investice asi nejsme dostatečně znalostně vybaveni), ale od nich trochu odrazuje okolo české koruny se stále rýsující měnové riziko. Ale možná ho nakonec nezbude než akceptovat a něco do dluhopisů vložit. Zbytek asi zůstane na spořicích účtech a bude čekat na korekci na akciích.

Výhled

Zatím se tedy budeme soustředit na zainvestování odpovídajícího poměru portfolia do P2P půjček a průběžně budeme sledovat příležitosti na dluhopisech. A uvidíme, co se vyvrbí.

Komentáře