Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 01/2015

První měsíc našeho projektu už je dávno za námi. Lednový report tak má už několik dní zpoždění. Důvodem ale nebylo to, že bychom o projekt ztratili zájem, ale skutečnost, že nás oba čekaly státnice. Úspěšně a s přehledem jsme je složili, byť na ostatní věci jsme rozhodně moc času neměli.

Jak tedy vypadal 1. měsíc našeho projektu?

Nezávislé cashflow


Měsíční cíl na leden se podařilo naplnit velmi pěkně. Samozřejmě čísla nezávislého cashflow jsou kvůli snaze o vyhlazení výkyvů hlavně o dlouhodobých trendech. Některé investice přinesou svůj díl pro portfolio třeba až za rok (roční výplata dividend), jiné poměrně rychle (P2P půjčky).



Investice

V lednu jsme přikoupili několik kusů akcií Komerční banky. Ceny byly oproti očekávané dividendě, dlouhodobé perspektivě a celkovým poměrům na trzích celkem zajímavé. Proto jsme nakonec zainvestovali víc než je běžná měsíční částka, kterou potřebujeme vložit do investic. Je totiž otázkou, jak moc se budou v blízké době zajímavé pozice vůbec vyskytovat. Tak proč nevyužít situace dokud je?

Další investicí bylo několik drobných P2P půjček skrze platformu Bondora. To je jeden ze směrů našich alternativních investic, který nyní testujeme. Zatím to vypadá dobře a výnosy jsou nad nastavenými cíli.

Úvahy

Přemýšlíme, kam umístit dál naše prostředky. Na finančních trzích to zatím vypadá na delší stagnaci. Což je pro nás nepříjemný scénář. Z podstaty našeho projektu potřebujeme mít alespoň jednou za půl roku/za rok příležitost naše prostředky investovat. Pokud by ale trhy dlouhodobě zůstaly na dnešních (poměrně vysokých) úrovních, asi bychom byli velmi omezeni, případně by nás čekala nutnost korigovat naši očekávanou výnosnost investic.

Výhled

Nyní to vypadá, že se budeme v nejbližší době soustředit pouze na P2P půjčky a čekat na případnou korekci finančních trhů. P2P půjčky totiž nemohou dlouhodobě nahradit akciové investice kvůli své rizikovosti a omezenému výběru.

Komentáře