Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 12/2019

Prosinec 2019 už je minulostí a s ním i pátý rok našeho projektu cesty za finanční nezávislostí. Detaily k celkovému průběhu necháme až na roční shrnutí, ale i tak musíme předeslat, že jsme s letoškem spokojeni. Sice se o necelé procento nepodařilo splnit celoroční cíl (nízké nezávislé cashflow v první polovině roku), ale prosinec jako takový měsíční cíl splnil.

Nezávislé cashflow


Nezávislé měsíční cashflow v prosinci opět stouplo a stačilo to na druhý nejlepší výsledek v historii projektu (za maximem bylo o cca 2,5 %). Tento vývoj odráželo i vyhlazené 12měsíční nezávislé casflow, které si rovněž zapsalo druhý nejlepší měsíční výsledek. Nic vzrušujícího, prostě se držíme plánu a pomalu rosteme.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s červnem 2019) v mírném pohybu. Nahoru šel zejména podíl českých akcií (z 25 % na 32 %), naopak poklesl podíl REIT (z 22 % na 17 %) a evropských akcií (z 15 % na 12 %). Ostatní složky portfolia se drží zhruba na svém.


Z pohledu sektorů nadále tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 57 %: utilities (22 %), finance (18 %) a realitní akcie (17 %). Váha dominantních sektorů poněkud poklesla, portfolio se  z pohledu nezávislého cashflow stává sektorově diverzifikovanějším. Důležitou příčinou je, že u utilities a financí hrají výraznou roli české akcie (ČEZ, KB a Moneta), které obvykle vyplácí dividendu jen jednou ročně (Moneta v prosinci učinila výjimku s mezitimní dividendou, ta se projeví v následujícím měsíci).


Investice

V prosinci jsme realizovali několik menších investic - posílili jsme naše pozice v Avastu, ČEZu i Monetě. Dále jsme drobné prostředky investovali i skrze Portu.

Pokračovali jsme také ve stahování drobných ze Zonky.

Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu i pravidelný přehled složení našeho investičního portfolia. Přestože o absolutní hodnotě nereportujeme, zaznamenali jsme její více než 5% růst (ovšem do něj započítáváme i nové investice). Část růstu přitom vymazala posilující česká koruna.


Portfoliu dominují akciové investice - zejména ty české (už 29 %). Krom nich máme pořád poměrně dost prostředků v nemovitostních akciích REIT (17 %) a v dalších jednotlivých amerických a evropských akciových titulech (21 %, resp. 15 %). ETF pak tvoří necelou desetinu portfolia, zatímco podílové fondy jen nějaké procento. Oproti výnosům je určitě zajímavé si všimnout, že prostředky investované do P2P půjček tvoří pouhá 4 % portfolia. Dále si něco málo odkládáme i do dluhopisů a stavebního spoření/penzijního připojištění. Hotovost nyní tvoří 1 % portfolia (to jsou jen finance přímo nachystané na investice - běžné prostředky, bezpečností polštář, apod. do nich nepočítáme). Nízký stav hotovosti je způsoben zejména zajímavými příležitostmi pro investice v posledních měsících, které jsme využili. Ačkoliv jsou teď trhy obecně vysoko, pořád se dají najít opomíjené nebo rovnou negativně hodnocené tituly (hlavně v ČR), u kterých vnímáme potenciál. V případě výrazných poklesů trhů jsme schopni využít ještě další hotovosti, kterou aktuálně na investice alokovanou nemáme.


Výhled

Leden bude velmi pravděpodobně rekordním měsícem. Opět zejména díky jednorázovým vlivům, takže tento rekord bude asi několik měsíců platit, než jej "doženeme". I pro další měsíce očekáváme - bez započtení kurzových změn - růst (nedávné investice). Nicméně v realitě uvidíme, zda bude pokračovat oslabování dolaru, ze kterého vychází cca 40 % našeho nezávislého cashflow.

Komentáře