Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 10/2019

Říjen je za námi a byl to rozhodně povedený měsíc. Nezávislé cashflow dosáhlo na druhou nejvyšší hodnotu v historii a zároveň i splnilo měsíční cíl.

Nezávislé cashflow


Nezávislé měsíční cashflow mírně povyrostlo ze zářijových hodnot a připsalo si tak druhý nejlepší výsledek v historii našeho projektu. Nahoru šlo i vyhlazené 12měsíční nezávislé casflow, které dokonce připsalo rekordní hodnotu. To nejlépe odráží dlouhodobý růst, kterého se nám daří dosahovat.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s dubnem 2019) v pohybu. Nahoru šel zejména podíl českých akcií (nyní skoro třetina), úroků z P2P sítí a zároveň se výrazněji projevila novinka v příjmech - úroky z půjček cenných papírů (z programu Lynx/Interactive Brokers). Oproti tomu výrazně poklesl podíl REIT akcií (viz úvahy) a to z 22 % na 17 % a evropských akcií (mimo ČR) z 13 % na 10 %. V obou případech za tím stojí zejména skutečnost, že do obou skupin jsme toho v poslední době příliš neinvestovali a zároveň hraje u evropských akcií roli i jejich obvykle roční frekvence výplat dividend.


Z pohledu sektorů dále tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 60 %: utilities (23 %), finance (19 %) a realitní akcie (18 %). Váha dominantních sektorů je pořád nižší než v předchozích měsících, kdy se pohybovala takřka na dvou třetinách nezávislého cashflow.


Investice

Investičně bylo v našem portfoliu živo - opět jsme nic neprodávali, ale posilovali stávající pozice. Došlo na české akcie (Komerční banka, ČEZ, Kofola), obchodující se v říjnu na velmi zajímavých úrovních. Posílili jsme ale i v zámoří nákupem dalších akcií provozovatele zábavních parků Six Flags. Společnost reportovala ne úplně zářné výsledky spíše na úrovni stagnace. To nám ale nevadí, společnost se nám zatím libí a štědrá dividenda kombinovaná s odkupy akcií je příslibem postupného růstu výnosů z investice.

Drobně jsme investovali skrz Portu. No a na závěr jsme pokračovali ve stahování prostředků z některých P2P sítí, tentokrát Bondory. Na Bondoře nám pořád stojí nějaké prostředky v nesplácených půjčkách, ale není to dramatická částka. Prostředky z Bondory jsme přesunuli na EstateGuru.

Úvahy

Řada akciových trhů se drží na maximech či v jejich blízkosti. Pokud však odhlédneme od agregovaných údajů v podobě ukazatelů, tak na jednotlivých titulech je realita dost jiná. Rozhodně tak nemůžeme říct, že by byl nedostatek zajímavých příležitosti. Důležité je dívat se po sektorech, které jsou nyní bity negativních investičním sentimentem. A zvažovat, nakolik oprávněně a nakolik ne.

V minulosti se nám takto velmi vyplatila sázka na REIT, společnosti specializující se na nemovitosti. Zejména v letech 2016 a 2017 jsme v tomto sektoru velmi úspěšně investovali a vybudovali si stabilní nemovitostní část našeho portfolia. Podíl na nezávislém cashflow činil na konci roku 2017 24 %, což už bylo na hraně toho, co jsme chtěli. Od té doby pomalu klesá až k současným 17 %.  Důvod je zejména v tom, že v posledních době v REIT v podstatě nepřikupujeme a některých pozic jsme se v rámci rebalancí i zbavili (a ne vždy přesunuli všechny prostředky do jiných REIT). Nemyslíme si, že by šlo o špatnou investici, jen za poslední rok stoupla valuace těchto společností na opravdu vysokou úroveň. Sektor se prostě dostal do investorské přízně, ve které se nyní celkem drží (byť je zhruba od září je pod určitým tlakem).

Naše pozornost se tak obrátila zase jinam. Už delší dobu platí, že české akcie nabízejí zajímavý dividendový výnos. Mimo ně jsou z našeho pohledu třeba zajímavě naceněné automobilky (ačkoli tam je budoucnost velmi nejasná). I v populárnějších sektorech se ale dají najít zajímavé tituly - stačí jen hledat, a pak podrobně analyzovat.

Výhled

Závěr roku slibuje slušnou výkonnost na úrovni posledních měsíců. Výraznější posuny nečekáme, hlavní roli bude spíše hrát kolísání směnných kurzů. Větší změny v nezávislém cashflow přijdou až s novým rokem. Zatím to vypadá, že celoroční cíl pro rok 2019 se těsně nepodaří dosáhnout. To je zejména důsledek slabší první poloviny roku. Ovšem zejména nás těší, že se v současnosti pravidelně daří dosahovat měsíčních cílů. A to je nyní to hlavní.

Komentáře

  1. Zajímavé srovnání, když si člověk koukne na ty grafy z 2019 a pak vlastně provádí meziroční srovnání toho, jak to rostlo a hlavně jak rychle to rostlo. Prostě ta intenzita růstu a celkově volatilita, tzn i možný pád. Jako jasně, mzdový výměr vám to zase tak moc neovlivní, ale ta čísla mi přijdou zajímavá.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!