Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 06/2019

Červnem pokračovalo poněkud investičně nudné období. Nerealizovali jsme žádné významnější investice a naše nezávislé cashflow pokračovalo v dlouhodobé stagnaci (respektive technickém poklesu kvůli výplatě dividend z Monety, která proběhla místo května až v červnu).

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow se drží pod nastaveným cílem a rozdíl postupně narůstá. Na druhou stranu, s výhledem na další měsíce jsme si jistí, že se trend velmi brzy zlomí. Radost nám spíše nedělá klesající vyhlazené 12měsíční cashflow, ačkoli to je logické - s ohledem na to, že tento červen je hodnota nezávislého cashflow o něco menší než loni. Což je asi poprvé v historii našeho projektu.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s prosincem 2018) v pohybu. O něco poklesl podíl českých akcií (z 29 % na 25 %) a naopak stoupl podíl amerických akcií (mimo REIT; z 14 % na 20 %). Nezávislému cashflow aktuálně podílem dominují české akcie, což považujeme za pozitivní i s ohledem na kurzové riziko.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 64 %: utilities (28 %), realitní akcie (22 %) a nezbytné zboží (14 %). Na třetím místě tak došlo ke změně, neboť podíl akcií ze sektoru financí poklesl na 13 %.


Investice

V květnu jsme nerealizovali žádné významné investice. Eurové dividendy z BMW jsme přesunuli na EstateGuru a zároveň jsme vybrali drobné ze Zonky.

Mimo to ale proběhly pravidelné drobné investice na Portu, resp. i do vybraných podílových fondů skrz ING.

Úvahy

Jelikož červen uzavírá letošní druhé čtvrtletí, uvádíme i aktuální rozložení našeho portfolia. To do určité míry kopíruje i nezávislé cashflow, nicméně se v něm najdou některé položky nepřinášející pravidelné příjmy, resp. ty mimo naši přímou správu.


Portfoliu dominují akciové investice - zejména ty české (26 %). Krom nich máme pořád poměrně dost prostředků v nemovitostních akciích REIT (19 %) a v dalších jednotlivých amerických a evropských akciových titulech (16 %, resp. 14 %). ETF pak tvoří zhruba desetinu portfolia, zatímco podílové fondy jen nějaké procento. Oproti výnosům je určitě zajímavé si všimnout, že prostředky investované do P2P půjček tvoří pouhá 4 % portfolia. Dále si něco málo odkládáme i do dluhopisů a stavebního spoření/penzijního připojištění. Hotovost nyní tvoří 4 % portfolia (to jsou jen finance přímo nachystané na investice - běžné prostředky, bezpečností polštář, apod. do nich nepočítáme).

Výhled

Ve výhledu jsme optimističtí, v červenci přijde zlom směrem vzhůru a je pro nás spíše otázkou, na jaké úrovni se pak nezávislé cashflow začne ustalovat. Většina nových investic už se totiž do jeho výše stihla promítnout, takže další měsíc dost možná napoví, jak se nám bude dařit naplnit cíl pro letošní rok.

Komentáře