Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 01/2019

Leden je za námi a projekt finanční nezávislosti vstupuje do svého pátého roku. Aby vše začalo na pozitivní notě, i nezávislé cashflow během tohoto měsíce zaznamenalo absolutní rekord a výrazně povyrostlo. Naneštěstí jde o jednorázovou shodu (pozitivních) okolností, takže následující měsíce nebudou tak veselé, ale s tím je prostě potřeba počítat.

Nezávislé cashflow


Jak už bylo řečeno, v lednu nezávislé cashflow povyskočilo na nový rekord a to zhruba na úroveň, kterou jsme modelovali pro závěr roku 2021. Náš růst je tak mnohem rychlejší, což je ale zapříčiněno i o něco vyššími než plánovanými investicemi. Na druhou stranu, tento rekord bude asi po nějakou dobu existovat, protože jej ovlivnilo několik jednorázových vlivů: šlo o měsíc, do kterého se naposledy započítávaly dividendy hned z několika z již prodaných pozic a ve kterém navíc i o něco oslabila česká koruna.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s červencem 2018) v pohybu, klesající podíl zaznamenaly REIT, úroky z P2P sítí i evropské akcie, což jsou všechno oblasti, do kterých jsme v poslední době příliš neinvestovali (ale ani se jich nezbavovali). Výrazně povyskočily zejména americké akcie (mimo REIT), které už dosahují třetího největšího podílu na portfoliu. Radost nám dělá i stoupající podíl akciových ETF. Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 65 % realitní akcie (24 %, tam jsou započtena i ETF REIT), finance (21 %) a utilities (20 %).



Investice

Leden byl z pohledu nových nákupů a prodejů naprosto klidný. Na investičním účtě se nám tak během měsíce nakupil dostatek prostředků na zhruba čtyři investice - ať už do posílení stávajících pozic nebo do nákupu zcela nových. Prozatím se ale do ničeho příliš nehrneme, viz Úvahy.

Jediným pohybem tak bylo opětovné stažení drobných prostředků ze Zonky a pravidelná drobná investice na Portu.

Úvahy

Leden byl ve znamení velkého zotavení trhů, na náš vkus až příliš rychlého. Po občas panickém prosinci to byla velká změna, byť pro nás ne tak vítaná. Takto velké pohyby nahoru a dolů podle nás spíše naznačují nervozitu investorů než nějaký nový střednědobý trend. Krátkodobě tak očekáváme buď pokračující zvýšený růst nebo naopak návrat výprodejů. Toho prvního se nechceme účastnit, okolo nás spíše vidíme náznaky zpomalování, které se pod vlivem nějaké významné globální události (divoký brexit, obchodní válka, eskalace politických problémů v USA atd.) může snadno překlopit do recese. A s tou budou nevyhnutelně spojené výprodeje akcií, na které se chceme postupně více chystat.

Zatímco v minulém roce jsme poměrně čile nakupovali, současný plán pro nejbližší měsíce je spíše připravovat volnou hotovost na budoucí nákupy. Tím neříkáme, že k nějakému posílení pozic nedojde. Nemá smysl se tvářit, že trhy nemohou několik let dále růst. Mohou a zcela neinvestovat by byla chyba. Na druhou stranu nyní vidíme spíše rizika korekce, a tak bude jedním z našich krátkodobých cílů navyšovat hotovostní prostředky, abychom byli připraveni, až začnou přicházet skutečně zajímavé příležitosti k investicím.

Výhled

Výhled na únor je negativní, nezávislé cashflow určitě poklesne. Na druhou stranu by tento pokles měl být zhruba na úroveň loňského prosince, případně lehce pod ní. A to vůbec nebude špatný výsledek. Navíc počítáme, že si rebalancované portfolio bude pomalu sedat a s ním se bude o něco více stabilizovat i nezávislé cashflow.

Komentáře