Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 03/2018

Od dočasného dna v loňském září je březen (s drobnou výjimkou ledna) už sedmým měsícem opětovně stoupajícího trendu nezávislého cashflow. Vliv nových investic přebíjí mírně posilující korunu, jejíž postup se navíc v posledních týdnech poněkud zasekl. 

Nezávislé cashflow


Březen znamenal nový rekord nezávislého cashflow. Sice je potřeba přiznat, že od loňského dubna to byl pokrok sotva o pár procent, ale stále se držíme nad cílem a to je hlavní.

Rozložení nezávislého cashflow je relativně stabilní - jednu třetinu mají akcie ČR a jednu čtvrtinu REIT. Na necelou osminu klesl podíl evropských akcií i P2P půjček, takřka podobně mají zbylé americké akcie (mimo REIT). ETF dohromady nemají ani desetinový podíl na celkovém nezávislém cashflow portfolia.


Investice

Březen byl investičně opět bohatý. Posílili jsme pozici v Kofole, Brookfield Energy Partners a Ventas. Navíc jsme nově vstoupili do lídra výroby průmyslových plynů Linde. Ten by měl do portfolia dodat rozumný stabilizující prvek, se slušnou dividendou i vyhlídkami na další pozvolný růst. Radost nám dělá, že tentokrát už jsme našli větší část pozic ve společnostech, které nejsou REIT, ve kterých jsme v poslední době posilovali na náš vkus až moc.

Úvahy

Před nějakou dobou jsme nadšeně vstoupili na platformu Fundlift. Nutno však přiznat, že po několika měsících jsme postupně vystřízlivěli. Investiční příležitosti nejsou tak zajímavé - zvláště v porovnání s poměrem rizika a výnosu. Chápeme, že v éře levných peněz je platforma typu Fundlift volbou třetí ligy, to nejlepší dávno odchytí privátní investoři či fondy. Zpětně tak vnímáme investice jako chybu, ze které jsme si snad vzali ponaučení. Těžko říct, jak naše investice ve výsledku dopadne. Když to bude zhruba na nule, budeme spokojeni. Cokoliv více bude úspěch. Teď každopádně stahujeme prostředky a budeme je reinvestovat zejména do akcií, které de facto nabízejí podobný výnos s rozumnějším rizikem.

Výhled

Výhled na další měsíce je zatím pozitivní. Pomalu se blíží i čas českých dividend. První ze společností, ve kterých máme silnou pozici, Komerční banka, už zveřejnila návrh letošní dividendy. A ten počítá s jejím růstem o 17,5 %, za což bychom se rozhodně nezlobili. Nicméně dividenda ještě není potvrzená valnou hromadou, byť by bylo hodně překvapivé, kdyby vše nebylo už dopředu neoficiálně vykomunikováno s majoritním akcionářem.

Komentáře