Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 01/2018

A je tu první měsíc roku 2018 a zároveň i čtvrtého roku našeho projektu cesty za finanční nezávislostí. Doufáme, že se nám v tom letošním bude dařit stejně dobře jako v minulosti.

Nezávislé cashflow


S novým rokem přicházíme s vylepšením hlavního grafu reportujícího náš postup. Z důvodu čitelnosti se držíme horizontu předchozích dvou let a aktuálního roku. Zároveň v grafu přibyla tečkovaná linie představující dlouhodobý cíl, postupně lineárně navyšovaný každý měsíc a jednou ročně i o inflaci. Jak je vidět, současné cílové hodnoty se drží nad touto linií, což odpovídá tomu, že máme zatím náskok oproti harmonogramu.

Nezávislé cashflow se v lednu drží zhruba na úrovni prosince. Naše rostoucí příjmy výrazně brzdí posilující koruna, jinak bychom už dávno byli úplně někde jinde. Ale to se nedá nic dělat :)

Rozložení nezávislého cashflow je stabilní - jedna třetina akcie ČR, jedna čtvrtina REIT, o něco více než sedminu mají evropské akcie (díky výplatě mimořádné dividendy společnosti Orkla), sedminu mají P2P půjčky, menší díl pak zbylé americké akcie (mimo REIT) a ETF.


Investice

Leden byl investičně bohatý - u řady aktiv došlo k výraznějším poklesům, které jsme více či méně úspěšně využili. Posílili jsme tak naše pozice ve dvojici REIT STORE Capital a W. P. Carey. Dále jsme přikoupili zcela nové tituly Preferred Appartments Communities (REIT pronajímající primárně bytové jednotky), Main Street Capital (BDC - business development company), Enviva Partners (společnost vyrábějící pelety) a Ventas (REIT zaměřené na zdravotnický sektor).

Úvahy

Už delší dobu jsme plánovali, že se v našich úvahách budeme věnovat kryptoměnám. Osud tomu přál, že zrovna ve dnech, kdy píšeme tento report směřuje takřka celý trh s kryptoměnami směrem dolů. Z našeho pohledu to není nijak překvapivé - byť by nás dost překvapilo, kdyby se to alespoň na nějakou dobu neobrátilo zpět nahoru a nebyly dosaženy nové rekordy této tulipánové horečky 21. století.

Každopádně to nic nemění na našem pohledu. Kryptoměny jsou v současné době hlavně spekulace - jako platidlo nedávají smysl, jako uchovatel hodnoty ještě méně. Určitě už mezi těmi stovkami různých coinů existuje takový, který čeká velká budoucnost a reálné využití. Technologie blockchainu i alternativní měny dávají smysl. Jen v současnosti tvoří naprostou většinu tohoto "trhu" jedna velká bublina. Na které lze samozřejmě velmi pěkně zbohatnout. My však tuto šanci pomineme, jsme dlouhodobí investoři a nevěříme na zázračné zkratky k bohatství (ostatně, pokud chcete nějaký ten coin prodat, někdo ho za tu cenu musí i koupit). Kryptoměny jako takové novou hodnotu negenerují, v tomto ohledu nám dávají mnohem větší smysl akcie, za kterými stojí reálné podnikání.

Výhled

V následujících měsících nečekáme žádné zásadní změny. O tom, zda půjde nezávislé cashflow mírně nahoru nebo dolů, tak budou nadále rozhodovat kurz koruny (rychlost posilování) respektive přínos nových investic.

Komentáře