Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 08/2017

Srpen byl poměrně klidným měsícem. Pokračuje postupné posilování koruny vůči dolaru, což má negativní vliv na naše nezávislé cashflow - ale protože investujeme dlouhodobě, nijak zásadně to neřešíme.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow opět o něco poskočilo, byť rekordních úrovní z června a května nedosáhlo. Naopak vyhlazené 12měsíční nezávislé cashflow je na rekordu (připomínáme, že v tomto ukazeteli se všechny příjmy rozkládají rovným dílem na následujících 12 měsíců bez ohledu na frekvenci jejich opakování během roku). 

Hlavní roli nadále hrají akcie kótované v České republice, následované zejména v USA podnikajícími REIT. P2P půjčky dlouhodobě stagnují, neboť už na ně prakticky nepřidáváme nové prostředky (více viz Úvahy).


Investice

Z pohledu investic byl srpen skutečně letním měsícem. Jedinou významnou investicí bylo navýšení pozice v Pattern Energy Group, provozovateli větrných elektráren v USA. Naopak jsme stáhli nějaké drobné peníze ze Zonky.


Úvahy

Tématem těchto úvah budou P2P půjčkové sítě. Aktuálně jsme "aktivní" na třech - českém Zonky a zahraničních Mintos a Bondora. Na Bondoře jsme už jen historicky a zbývají nám na ní půjčky v prodlení, které Bondora ne a ne vymoci. Jsme ale rádi, že jsme se z platformy stáhli poměrně včas, ukázala se být slepou cestou. Naopak Mintos je v současnsoti z našeho pohledu jedinou P2P platformou, se kterou jsme spokojeni. Díky buyback garanci (automatickém vykupování půjček, které jsou po splatnosti déle než 60 dní) a velkému množství věřitelských společností nabízí obrovské možnosti diverzifikace. Navíc není problém průběžně reinvestovat skrze autoinvest. Někde uprostřed pak stojí Zonky. Z našeho pohledu investorů jej výrazně poškodila nová poplatková struktura - která v kombinaci s relativně nízkými úroky a dlouhou splatností (běžně 5-6 let) představuje příliš velké riziko pro investici - poplatky s inflací mohou ukousnout naprostou většinu, ne-li všechny výnosy. Podobně i představený sekundární trh není úplně proinvestorsky nastavený. Chápeme, že Zonky potřebuje peníze na expanzi (všudypřítomná reklamní kampaň), nicméně brát si je od investorů podle nás není ten nejlepší nápad a může se vymstít. Nebo také ne, uvidí se při větší ekonomické krizi - v tomto ohledu jsme s P2P platformami opatrní, na Mintos už se tlačíme do kratších půjček (max 24 měsíců při vyšších úrocích, jinak max 12 měsíců). V tomto ohledu by mohlo být Zonky naopak nejstabilnější, platformě se celkem daří scoring dlužníků. Ale to je teď ještě předčasné hodnotit s ohledem na ekonomický boom v České republice.


Výhled

V následujících měsících nás čeká mírný propad (snížená dividenda ČEZu, posilující koruna), nicméně snad se udržíme nad cílovou laťkou pro letošní rok. Pokud ano, budeme spokojeni.

Komentáře