Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 03/2017

První čtvrtletí roku 2017 je za námi a je tedy pomalu co hodnotit. Drobné výpadky postupně vyrovnáváme a přestože už zhruba od září loňského roku nezávislé cashflow nijak zásadně nestoupá, jsme spokojeni. Výzvy letošního roku (kurz, ČEZ, KB) se ale pomalu blíží a je jasné, že celé cashflow se velmi brzy výrazně rozhoupe. O to víc tak pro nás bude důležitější ukazatel 12měsíčního vyhlazeného cashflow - protože proti jmenovaným výzvám jsme již podnikli určitá opatření, která však se však ne vždy budou projevovat ve stejném měsíci.

Nezávislé cashflow


Březen byl ale ještě velmi úspěšný a vedl k rekordům v obou ukazatelích nezávislého cashflow. Sice jsme pořád pod cílem, jenže ten je pro letošek nastavený relativně vysoko - a hlavně s velmi malým meziměsíčním růstem, což je reakce na očekávané propady. Stále se však pohybujeme výrazně nad našimi očekáváními, když jsme celý projekt spouštěli, takže i zde spokojenost :)


Investice

V březnu jsme provedli dvě větší investice. První bylo značné rozšíření pozice v REIT WP Carey, který se na začátku měsíce dostal na velmi zajímavou cenu a zatím se nám velmi líbí. Druhou pak bylo drobné oslabení pozic v ČEZu (který se nám poslední dobou pozdává čím dál méně a méně) a Komerční bance (kde díky posílení ceny akcie pozice výrazně narostla nad úroveň, kterou bychom v ní chtěli mít). Dané prostředky jsme pak s drobným navýšením využili pro opakovaný vstup do Moneta Money Bank. Tu bereme jako dočasné úložiště prostředků, než bude více jasno, jak se bude vyvíjet kurz koruny.


Úvahy

V dalších investicích nás trochu brzdí čekání na další vývoj koruny. Do poslední chvíle jsme výhled na budoucí kurz příliš neřešili, nicméně teď budeme asi nějakou dobu vyčkávat a nepřelévat investice z tuzemska do zahraničí (alespoň pokud se tam neobjeví opravdu zajímavé příležitosti). Očekávané posilování koruny ve střednědobém horizontu nám sice bude ukusovat ze zahraničních příjmů, ale na druhou stranu by mělo nové investice zlevnit. Po zvážení všech pro a proti jsme se jednoznačně rozhodli kurz nezajišťovat. Přínos ze zajištění by byl v nízkých jednotkách procent a jednoduše nestojí za námahu (nemluvě o tom, že v daném horizontu to může být klidně i prodělek).


Výhled

Už v úvodu a několika předchozích reportech byly zmíněny tři letošní hrozby, které naše investice neminou: snížení dividendy u ČEZu (návrh 33 Kč je pro nás ještě velmi pozitivní - při 40 Kč, které chce MF, bychom asi zvážili další oslabení pozice) a Komerční banky (návrh 40 Kč na akcii, což je asi o třetinu méně než loni), plus posilování kurzu koruny. Snížení těchto dividend už bychom měli mít více než pokryto novými investicemi do WP Carey a Veolie. Kolísání koruny kvůli rozhodnutí nezajišťovat můžeme vykrývat jen nepřímo zbylými investicemi, resp. růstem vyplácených dividend. Přesto začínáme být o něco více optimističtí k dalšímu letošnímu vývoji.

Komentáře