Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 09/2016

Tři čtvrtiny roky uplynuly jako voda, ale trend letoška se nijak zásadně nemění. Nezávislé cashflow je vysoko nad stanovenými cíli a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit. Zároveň i přes naši snahu nás trh trvale zásobuje zajímavými investičními příležitostmi, což vytváří bezpečnostní polštář pro další měsíce.

Nezávislé cashflow


Září bylo bezkonkurenčně nejlepším měsícem - poprvé se totiž započetly dividendy z notně posílených pozic v ČEZu. Přestože tak ostatní položky stagnovaly nebo klesaly, výnosy ze samostatných akciových titulů to více než bohatě vyrovnaly. Rozložení výnosů se tak podstatně změnilo a trochu jej posunulo mimo naše cíle (hlavně podvážilo ETF). 


Investice

Ani září nebylo úplně klidné, jak jsme chtěli. Z pohledu nových investic bylo nejvýznamnější posílení pozice v Kofole - téhle expandující společnosti věříme, byť nízká likvidita na trhu jí určitě moc nepomáhá. Z pohledu objemu ale byl mnohem větší prodej akcií REIT HCP, které jsme nakoupili před necelým rokem (více viz Úvahy) - ze získaných prostředků a v posledních měsících obdržených dolarových dividend jsme rovnoměrně investovali do jiného zdravotnického REIT Omega Healthcare Investors a do diverzifikovaného REIT W. P. Carey.

Drobně jsme rovněž investovali skrze platformu Fundlift. Do budoucna počítáme s pokračováním, nicméně už si budeme projekty vybírat pečlivě, protože nechceme přepálit tuto kategorii investic.

Úvahy

REIT HCP jsme před necelým rokem kupovali jako spolehlivou společnost patřící mezi tzv. dividendové aristokraty (společnosti nejméně 25 let kontinuálně zvyšující dividendy) s jasnou budoucností. Bohužel jen krátce po naší investici vypukl skandál jejich největšího nájemce (ve kterém mělo HCP zároveň majetkový podíl), který zneužíval americký zdravotnický systém. A od té doby to šlo s tímhle REIT od desíti k pěti. Výsledkem bylo ohlášení vydělení "toxických" aktiv do samostatné společnosti a očekávané snížení dividendy.

Asi bychom v HCP vydrželi, nebýt nebývalého růstu sektoru REIT v posledních týdnech. Před všechny problémy posledního roku jsme na investici vydělali nějakých 20 % - nutno říct, že pro nás jako investory v tomto roce hodnota společnosti naopak spíše klesla. A tak, přestože spíše akcie držíme, prodej byl nasnadě. Místo toho jsme nakoupili zdravotnický REIT OHI s podobnými výnosem a jistější budoucností, plus diverzifikovaný REIT W. P. Carey s nižším výnosem, ale za to podstatně lepším potenciálem (a navíc aktivitami i mimo USA, což je pro naše portfolio jen dobře).

Výhled

Do konce roku už máme splněno a přestože bude nezávislé cashflow asi celkem kolísat, nečekáme, že bychom se nám v následujícím čtvrtletí nepodařilo splnit některý z měsíčních cílů. Pro další rok ovšem bude následovat aktualizace cílů, tak abychom to neměli úplně snadné. A získanou zálohu případně využijeme v budoucích propadech a recesích.

Komentáře