Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 07/2016

Červencem jsme vstoupili do druhé poloviny roku 2016 a začátek to byl hodně slušný. Nezávislé cashflow dosáhlo nového rekordu a o víc než 10 % překonalo i dosud naprosto rekordní červen. Je jasné, že vysoké úrovně se teď bude zhruba držet (byť v červenci jej ovlivnily i drobné pozitivní jednorázové vlivy, takže srpen bude o něco chudší), respektive ji v září zase navýší. Navíc jsme provedli i pár investic, které posílily naše portfolio, takže i o vzdálenější budoucnost bude postaráno.

Nezávislé cashflow


Jak už bylo řečeno, červenec zaznamenal nový rekord. Jak už je nicméně v našem projektu vítaným zvykem, tato hodnota jako rekordní moc dlouho nevydrží. V srpnu se totiž vyplácí dividendy ČEZu a byť ty se započtou až do zářijové hodnoty, tak už teď je jasné, že celé nezávislé cashflow opět výrazně povyskočí nahoru. V současnosti navíc překonává plánovaný měsíční cíl o celých 50 %, což není vůbec zlé.

Z pohledu na skladbu výnosů jasně vévodí samostatné akciové tituly (dohromady s REIT tvoří přes polovinu nezávislého cashflow). Co je potěšující, je zvyšující se váha ETF (všechny kategorie dohromady už mají takřka třetinový podíl). V absolutních hodnotách rostou i P2P půjčky, u kterých jsme ale rádi, že se drží na zhruba 15 % nezávislého cashflow, což je pro nás dlouhodobé optimum alternativních investic. Úroky ze spořících účtů se naopak s klesajícím úročením (ale i objemem držených prostředků na nich) propadají do marginality.


Investice

Oproti plánům byl nakonec červenec investičně dost výživný. Posílili jsme dvojici stávajících pozic, přikoupili jeden (staro)nový titul a jeden zcela nový. Ze stávajících pozic jsme zvedli investice do Pegas Nonwowens a Kofoly. Staronovým titulem je pak Veolia Environment, vodárenská a odpadní společnost, se kterou se vracíme do velmi zajímavého segmentu, který má potenciál velkého růstu. Navíc s podnikem, který prochází relativně úspěšnou reorganizací. Zcela novým titulem je pak ETF YLCO, které sleduje společnosti investující do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů (v menším měřítku jde o REIT, ale hlavně takzvané yildco tituly - viz úvahy). S těmito početnými nákupy snad divočejší období opět končí, jednak jsou ceny akcií obecně opět vysoko a jednak chceme zbylou hotovost držet pro příležitosti otevřené potenciálními propady trhu).

Úvahy

Poslední dobou nás zaujaly obchodní modely společností, jejichž cílem je generovat investorům pravidelnou relativně vysokou a rostoucí dividendu. Dlouhodobým a krizemi prověřeným modelem jsou v tomto případě REIT - realitní investiční trusty, které v dnešní době dosahují velmi zajímavé dividendové výnosnosti (klidně i 6 % u titulů, které nelze považovat za rizikové akciové investice). Relativní novinkou jsou tzv. yildco, které svým způsobem tento model napodobují, byť v trochu jiném odvětví. Klasické yildco nakupuje od své mateřské společnosti (často privátně vlastněný developer) energetické projekty postavené na obnovitelných zdrojích - v naprosté většině solární nebo větrné elektrárny - které mají dlouhodobými kontrakty (10-20 let) zajištěný odběr elektřiny velkoodběrateli, typicky velkými podniky nebo municipalitami. V období nízkých sazeb, které tu zřejmě ještě nějaký ten týden bude, mají tyto modely vynikající příležitosti pro rozvoj - dlouhodobé kontrakty přinášejí pravidelné výnosy a nízké úroky u půjček umožňují poměrně rychlý rozvoj. Samozřejmě, s levnými penězi jsou spojena i rizika - a proto považujeme investici skrze ETF za bezpečnější přístup. Zvlášť v takto mladém odvětví, jakým yildco jsou.

Výhled

Srpnové nezávislé cashflow se zřejmě bude pohybovat někde okolo červnových hodnot, ale jak už bylo zmíněno výše, od září očekáváme další skok. V následujících měsících by se měly pomalu projevovat i další investice, byť nějaký větší zlom (alespoň směrem nahoru, směr dolů může přijít takřka kdykoliv) lze čekat zase až okolo druhého čtvrtletí příštího roku. Samozřejmě pokud nedojde k nějaké výraznější investici z naší strany. Rok 2016 by měl být ale z hlediska našeho projektu úspěšný, roční cíl zcela jistě naplníme (respektive se započtenými dividendami ČEZu a prozatimními výnosy rozpočítanými na zbylé měsíce roku už naplněno máme).

Komentáře