Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 05/2016

Květen je už pár dní pryč a pomalu se blíží polovina druhého roku našeho projektu. Květen sice s novým rekordem nepřišel (o pár procent), ale inkasované dividendy naznačují, že červen už bude úplně jiná liga. Započte se totiž dividenda Komerční banky, která je spolu s ČEZ jednoznačně největší pozicí v našem portfoliu.

Nezávislé cashflow


Březen zaznamenal třetí nejvyšší hodnotu nezávislého cashflow v dosavadním průběhu našeho projektu. Je zajímavé, že lednová úroveň už není daleko - a to se v ní tehdy sešlo několik příznivých jednorázových vlivů. No a teď už toho skoro dosahujeme v běžném měsíci. Nezávislé cashflow jde prostě dál nahoru - a do září zaznamená ještě prudký růst (nejprve s posílenou Komerční bankou, ale pak hlavně ČEZem). Plán tak sice nyní plníme tak akorát, ale v druhé půlce roku se asi ukáže moc pesimistickým.

Pro zajímavost nyní budeme reportovat zvlášť výnosy za REIT (jak samostatné tituly, tak ETF), které hrají v našem portfoliu čím dál větší roli - aktuálně tak vynáší třetinu nezávislého cashflow. To samozřejmě neodráží podíl na portfoliu, protože REIT mají opravdu vysoký výplatní poměr.

Investice

Investovalo se a dost. Zkušebně jsme si založili investiční účet u Lynx. Nákupy realizované v Lynxu ale budeme zaznamenávat jen v případě, že budou dlouhodobé. Protože má teď Lynx akci, že při 20 realizovaných obchodech dává investorům pět tisíc korun, zkoušíme si teď trochu zatradeovat. Ale zřejmě zůstaneme u našeho dlouhodobého investování, tohle nebude náš šálek kávy :)

V rámci Lynx tak došlo k dlouhodobému nákupu jen jedné pozice. REIT ETF KBWY, které doplní REM zaměřené jen na hypotékové tituly. KBWY se místo toho zaměřuje spíš na klasické REIT malé a střední velikosti, což je přesně kategorie, která se nám jeví nejzajímavější.

Na našem klasickém účtu také přibyly nové tituly - nakonec jsme neodolali a hned po IPO nakoupili Monetu (ale s bankami si už musíme dát pauzu, jsme na český bankovní sektor dost nadvážení). Plus jsme koupili pozici na Daimleru, která tak doplnila BMW. Automobilky jsou teď prostě bité a je to dobrá příležitost.

A na závěr - na účet u Mintosu jsme přesunuli prostředky částečně stažené z Bondory, přidali inkasovanou dividendu BMW, a tím účet zase trochu nakopli. Mintos se pořád pěkně vyvíjí (i Bondora se začíná trochu probírat), takže P2P půjčky mají u nás trochu světlejší období, ve kterém snad překonají loňské rekordy výnosů.

Úvahy

Pokud už máte nějakou zkušenost s podobnými blogy popisujícími cestu k finanční nezávislosti, jistě jste si všimli, že řada z těch úspěšných dosáhne finanční nezávislosti výrazně dříve, než si původně plánovali. Je to zajímavý jev - možná v tom hraje svou roli pozitivní zpětná vazba (funguje to, tak investuji víc), možná opatrnost v plánování... Těžko říct, ale bylo by fajn, kdyby to potkalo i nás. Zatím máme oproti původním plánům přes rok náskok. To se ale samozřejmě může velmi rychle změnit, takže nemůžeme usínat na vavřínech. Zvlášť protože jsme ještě na začátku.

Výhled

V červnu přijde rekord a pořádný skok o pár desítek procent směrem vzhůru. Těšíme se!

Krom toho budeme pokračovat v investicích na Lynx, zatím ale asi bez nákupu dalších dlouhodobých pozic, které bychom zahrnovali do našeho putování za finanční nezávislostí.

Komentáře