Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 02/2016

Únor je za námi a s ním doufejme i většina toho nejdivočejšího, co panovalo na finančních trzích v posledních měsících. Naše portfolio si vedlo slušně - dočasný a ne úplně nevýrazný pokles zaznamenalo, ale na druhou stranu nebyl rozhodně žádný důvod k panice s ohledem na dlouhodobost našeho investičního horizontu.

Nezávislé cashflow


Únor byl ve znamení mírného poklesu oproti lednu. Ovšem, jak už jsme uváděli v předchozím reportu, leden byl značně podpořen jednorázovými vlivy, takže se tento vývoj dal celkem očekávat. Pomalu už se začalo projevovat posílení některým pozic, ale významnější skok by se měl projevit hlavně v dalších měsících a snad vrcholit až v září (kdy se do výpočtu projeví dividenda od ČEZ, která doufejme nebude nijak citelně osekaná).

Zároveň lze vysledovat, že hlavní prim pro nás aktuálně hrají akcie - zejména samostatné tituly. Žádné ETF jsme v poslední době neposilovali/nepřikupovali, což snad brzy napravíme, protože ETF by měla tvořit pevné jádro našeho portfolia a jejich podíl naopak v posledních měsících klesal, což určitě není ideální. Naopak P2P půjčky teď spíše udržujeme a čekáme na další vývoj - v nejbližší době asi do ničeho nového nepůjdeme.


Investice

V první polovině února následovat ještě pěkný sešup, kterého nešlo než využít k posílení pozic. Žádný nový titul jsme nepřikoupili, ačkoli pořád po několika pokukujeme - ovšem jiné možnosti byly prozatím atraktivnější:
  • BMW - trocha stability do našeho portfolia a automobilový love brand.
  • ČEZ - drobnější posílení pozic poblíž dlouhodobého dna.
  • HCP - krizí zmítaný zdravotnický REIT, u kterého alevěříme ve stabilizaci.
  • INTEL - drobné posílení jedné z našich nejmenších pozic, tomuhle technologickému gigantu věříme, že si své pozice udrží.
  • KOFOLA - věříme, že Kofola by mohla během pár let ještě povyrůst, než se stane výraznějším dividendovým titulem. A cena klesla už o 10 % pod cenu IPO.
  • STAG INDUSTRIAL - další REIT, tentokrát z povahy rizikovější, ale o to víc růstový.

Úvahy

Je zajímavé, že ať už se dnes člověk podívá kamkoli, vidí ohrožení stávajícího byznys modelu podniků v daném odvětví. Výjimkou nejsou ani ta největší jména - BMW čelí hrozně samořiditelných aut a vstupu technologických firem, Coca-Cola oblibě zdravého stravování, Microsoft dravé technologické konkurenci, Apple (dravá technologická konkurence) ztrátě své vůdčí inovativní pozice... A tak by šlo pokračovat dále. Nudnou firmu, která má své jisté, aby dnes člověk pohledal. A kdo je v jednom odvětví ohrožením, je sám jinde ohrožen.

Možná je to jen pohled ovlivněný krátkou investiční zkušeností (což do jisté míry určitě bude), ale na to, že se teď nacházíme v prostředí mírného růstu, je až s podivem, jak velká nejistota všude panuje. Možná je tu opravdu takový nový normál, prostředí tolik odlišné od toho, které jsme zažívali v posledních letech. Možná teď opravdu stojíme na prahu další průmyslové revoluce, která se přes nás může přehnat mnohem rychleji než jakékoli obdobné změny v minulosti. Robotizace výroby, automatizace různých dalších činností, nové byznys modely - to vše a mnohem více má potenciál změnit prakticky vše, co známe.

Výhled

Březen snad bude klidnější. Trhy nadále kolísají, ale alespoň se zvedly ze svého únorového dna a doufejme, že bude pokračovat klidnější období, ve kterém nebudeme každý den sledovat vývoj a čelit těžkým rozhodnutím, která že z těch zajímavých příležitostí je potenciálně nejvýnosnější. Po vývoji posledních měsíců byla druhá polovina února příjemným oddechem a zatím to vypadá, že březen na ni bude navazovat.

Komentáře