Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 07/2015

Červencový report následuje vzápětí za červnovým, tedy tentokrát už bez zpoždění oproti plánu. Měsíc jako takový nevybočoval z trendu poslední doby a nezávislé cashflow povyrostlo zhruba stejně jako byl plán.

Nezávislé cashflow


Červenec byl kvůli dalšímu nárůstu v nezávislém cashflow opět nad plánem, což se nezmění ani v srpnu, kde se odstup oproti plánu naopak ještě navýší. Ale o tom až příště.

Každopádně to vypadá, že plán pro rok 2015 bude splněn, což je výborná zpráva pro start celého projektu. Byť za výbornými absolutními čísly se skrývají určitá rizika (viz Úvahy). 



Investice

Doinvestovali jsme určitý obnos na P2P platformu Mintos, která se zajímavě vyvíjí a zatím vypadá velmi slibně. Jinak žádná další investice neproběhla. Pozorně ale sledujeme akcie - byť investiční možnosti jsou teď omezené kvůli kurzovému riziku. Koruna teď testuje hranice s eurem a ani dolar se nevyvíjí úplně ideálně pro nové investice, takže to vymazává určitou výhodnost některých zahraničních titulů. Pokud by byla jistota, že ČNB kurz udrží delší dobu, pak bychom asi na kurz nehleděli, ale takto už se začíná krátit doba, než začne česká koruna posilovat a smaže případné zisky v zahraničních aktivech (v korunovém vyjádření).

Úvahy

Rozhodně ne nevýznamnou část našich letošních investic tvořily P2P půjčky prostřednictvím platforem Bondora a Mintos. Potenciál tohoto trhu je rozhodně značný, na druhou stranu, zejména na Bondoře nám P2P půjčky začínají ukazovat svoji stinnou tvář v podobě množství nesplacených úvěrů a ne úplně ideálního přístupu platformy.

Z toho plyne rozhodnutí prozatím nepokračovat v investicích na P2P půjčkových platformách a místo toho sledovat jejich vývoj (byť stahovat se z nich nehodláme). Situace na Mintosu se sice prozatím vyvíjí dobrým směrem, nicméně příklad Bondory ukazuje, že investor musí být na tomhle novém trhu opatrný a nehonit se hned za nejvyšším výnosem a raději si počkat, až poskytovatel půjček stabilizuje svoji činnost.

V současné době bychom novým investorům nedoporučili vkládat další prostředky na Bondoru. Mintos ale určitě za zvážení stále stojí!


Výhled

Srpnové nezávislé cashflow zažije největší skok od začátku tohoto projektu, to už je nyní jasné. Na druhou stranu to vypadá, že množství investic se zužuje a zužuje a v současnosti jsou potenciálně zajímavé prakticky jen investice na BCPP či v RM-systému. To krátkodobě určitě není problém, nicméně pokud by tomu mělo být i celý rok 2016 (nebo i dál), šlo by určitě o výraznou komplikaci.

Komentáře