Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 06/2020

Začátek propadu našich výsledků je "konečně" tady. Byť na grafu níže vypadá zalomení děsivě, je pravda, že jde pořád o čtvrtý nejlepší výsledek nezávislého cashflow v historii našeho projektu. S ohledem na to, že se do výsledku ještě pořád neprojevila část osekaných dividend, můžeme předeslat, že pokles bude pokračovat minimálně po další dva měsíce.

Nezávislé cashflow


Jak již bylo zmíněno v úvodu, červen zahájil propad našeho nezávislého cashflow, jehož dno zatím nedokážeme odhadnout. Výsledkem byl čtvrtý nejlepší měsíční výkon našeho portfolia, ale odtud už půjdeme v pořadí mnohem dále. Roli v tom krom snižování/pozastavení dividend hrálo i oslabení dolaru, ve kterém inkasujeme velkou část našich investic (cca 50 %). Jeho hodnota se však spíše vrací na normální úrovně, v minulých měsících byl dolar vůči koruně dost silný.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s prosincem 2019) ve výrazném pohybu. Ten se bude dost vyvíjet podle toho, jak se bude dařit těm kterým oblastem našich investic. Například podíl českých akcií poklesl jen mírně z 32 % na 29 %, ale možná bude hůř, až se naplno projeví zastavení dividend u bank. Naopak podíl REIT poskočil ze 17 % na 24 %, i když jde o labutí píseň předtím, než většina realitních společností vyplatí snížené dividendy nebo je nevyplatí vůbec.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 57 %: realitní akcie (26 %), finance (16 %) a utilities (15 %). V tomto ohledu dochází k postupné diverzifikaci portfolia do různých sektorů a snižování váhy těch dominantních.


Investice

Červen byl investičně klidnější. Z dlouhodobných investic jsme dokoupili trochu Kofoly. Zejména jsme ale začali budovat pozici v CETV (vlastník Novy). Akcie byla v době našich nákupů nějakých 30 % pod výkupní cenou, kterou přislíbilo PPF. Výkup je pořád daleko a trh se evidentně bojí, že z něj sejde. Možná ano, v tom případě se nám ale líbí současný byznys a to jak CETV agresivně snižuje kdysi vysoké zadlužení. Rizikem pro naši investici je, že dojde ke snížení výkupní ceny. Zde ale věříme, že 30 % rozdílu mezi nákupní a výkupní cenou je dostatečným bezpečnostním polštářem. Uvidíme.

Nadále jsme stahovali prostředky ze Zonky a Mintosu. Mintos nás v současnosti pořád nepřesvědčil, abychom se investičně vrátili. Ne, že bychom vnímali zásadní riziko ze strany platformy, ale poměr výnos/riziko nám nyní vychází výrazně horší i oproti už docela vysoko oceněným akciím.

Úvahy

S koncem druhého čtvrtletí je tu i čas zhodnotit vývoj hodnoty našeho portfolia. Oproti konci března se jeho hodnota zvýšila o nějakých 6 %. Je potřeba si uvědomit, že ke konci března už byly trhy kus ode dna, a tak většinu navýšení mají na svědomí nové investice. Za zmíňku rozhodně stojí nárůst podílu českých akcií na skoro třetinu portfolia - a to ještě jeho významnou část tvoří Komerční banka, Moneta či Kofola, které jsou nyní oceněné relativně nízko. Je ale pravda, že na tuzemském trhu jsme v druhém čtvrtletí nakupovali poměrně dost.

Výrazně nižší je podíl (18 % z 23 % na konci prvního čtvrtletí) amerických akcií mimo REIT. Tam velkou roli hraje, že jsme do této části portfolia mnoho neinvestovali a zároveň mezi akciemi máme investice, které se pořád plácají na nižším ocenění (Main Street Capital, Disney,...). Podíl P2P půjček je nyní na 3 % - v tomto ohledu se stahování prostředků zejména z Mintosu projevilo zatím jen minimálně.


Pozitivně hodnotíme, že se nám naakumulovala slušná hotovost na pár nových nákupů (snažíme se nakupovat po cca 15-20 tisících, kdy už poplatky tvoří desetiny procenta). V červenci možná část hotovosti zainvestujeme, ale zejména se chystáme na výsledkovou sezónu za druhé čtvrtletí. Pokud by měly v dohledné době přijít větší poklesy, bude to pravděpodobně v době, kdy budou podniky reportovat výsledky za období největších uzávěr ekonomiky.

Výhled

Výhled na další měsíce je z hlediska nezávislého cashflow negativní. Protože však investujeme dlouhodobě a zároveň z našich investic nečerpáme, nijak zásadně nás to netrápí. Spíš jsme zvědaví, jak s trhy pohne výsledkově katastrofální druhé čtvrtletí. Věříme, že i když trhy nepůjdou výrazně dolů jako celek, objeví se řada nových příležitostí pro dlouhodobé investory. A na ty budeme čekat. V horizontu několika let by se nám snad nynější horečná investiční aktivita měla vrátit v rychlejším postupu směrem k našemu cíli.

Komentáře

  1. Hello!

    My name is Renato Cassinelli, head of PR at Nibble finance.

    We would like to collaborate with you but I cannot find any contact to be able to explain you better. If you would be so kind as to give me an email, we could talk.

    Thank you!

    Renato Cassinelli – Head of PR & Communication
    Calle Aribau 195, Barcelona – Spain
    r.cassinelli@itsmartfinance.com

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!