Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 04/2020

Po zmatku předchozích týdnů byl duben měsícem vydechnutí. Z investičního hlediska jsme sledovali aktuální situaci a v podstatě jen zadržovali prostředky pro případné nákupy v budoucnu. Přeci jen, březen jsme celkem využili, a tak je čas si zase vytvořit investiční zásobu. Jo - a máme nový rekord nezávislého cashflow. Když pomineme květen, tak asi na chvilku poslední, viz úvahy.

Nezávislé cashflow



V dubnu jsme zaznamenali rekordy jak na nezávislém cashflow, tak na 12měsíčním vyhlazeném cashflow. Obojí se dostalo nad naší cílovou hodnotu pro tento měsíc. Důvodu jsou jednoduché - nové investice z poslední doby a zejména výrazné oslabení české koruny, do které nezávislé cashflow přepočítáváme. Těžko říct, jak dlouho bude tento efekt hrát roli. Pro nás jde vlastně jen o věc reportů - ani USD ani EUR de facto neměníme zpět do korun a místo toho je reinvestujeme.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání se říjnem 2019) poměrně stabilní. Výrazněji se změnil jen podíl akciových ETF na nezávislém cashflow, který vzrostl z 8 % na současných 13 %. S rozložením jsme aktuálně spokojeni.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 58 %: finance (21 %), utilities (21 %) a realitní akcie (16 %). V tomto ohledu dochází k postupné diverzifikace portfolia do různých sektorů a snižování váhy těch dominantních.


Investice

Po opravdu zuřivém březnu jsme si v dubnu dali od investic v podstatě pauzu. Jen jsme se ziskem prodali spekulativní pozici v ETF iShares S&P 500 a zakoupili za ni akcie německého REIT Vonovia. Zároveň se na platformě Seedr drobnou částkou účastníme investičního kola A pro P2P platformu EstateGuru, která se nám zatím v krizi celkem líbí. Ačkoli uvidíme, jak si povede v nastálé situaci.

Pokud máte také zájem o investici do EstateGuru, tady je affiliate link, ze kterého dostanete vy i my 25 liber (resp. ekvivalent v eurech) bonus po své investici 150 liber (resp. ekvivalentu v eurech) a výše. Jen upozorňujeme, že jde o investici do kapitálu společnosti a je s ní spojeno větší riziko návratnosti i likvidity než u akcií na kapitálových trzích, byť Seedr má i sekundární trh, na kterém můžete své investice prodat.

Pokračovali jsme ve stahování drobných ze Zonky, plus jsme znovu stáhli i část investic z Mintosu (neprodávali jsme na sekundárním trhu, takže šlo jen o půjčky, které byly splaceny nebo vykoupeny).


Úvahy

Investiční pauza nám přichází vhod. Rozhodně jsme nešli s investicemi až na dřeň, ale přeci jen jsme nakupovali v násobcích toho, co je obvykle. Při zpětném pohledu jsme sice mohli přitlačit na pilu - ale znáte to, po bitvě je každý generál. Nakonec jsme spíše rádi, že se situace zase začíná obracet k lepšímu, byť to znamená i vyšší ohodnocení akcií. A my zatím budeme vyčkávat, co se bude dít, protože trhy jsou pořád rozkolísané a mohou se rychle dostat do výraznějšího poklesu. I mezi investory, které sledujeme, jsou tací, kteří vidí velkou pravděpodobnost dalšího propadu. A je pravda, že zatím jsme ještě neviděli přímé dopady zastavení ekonomik a ještě nějaký měsíc je neuvidíme - v tomto ohledu očekáváme, že reportované výsledky za první čtvrtletí budou jen slabým odvarem propadů ziskovosti, které přijdou ve čtvtletí druhém. Na druhou stranu, v tu chvíli asi budeme už mnohem lépe vědět, zda se podaří světovou ekonomiku rychle nastartovat nebo se propadneme do plnohodnotné ekonomické krize.

I tak ale očekáváme, že na náš projekt bude mít minimálně v letošním roce koronavirová krize výrazný dopad. Řada společností z našeho portfolia snížila nebo zcela pozastavila výplatu dividend, ze kterých počítáme naše nezávislé cashflow. Ve velké většině případů očekáváme, že toto omezení bude jen dočasné - ale i tak se velmi pravděpodobně projeví ve výrazném propadu našich výsledků v následujících měsících. Neděláme si z toho velkou hlavu, protože z těchto peněz nic na vlastní spotřebu nečerpáme. Naopak to vnímáme jako správný krok ze strany těchto společností, které zbytečně nečerpají z bezpečnostního polštáře v době zvýšené nejistoty.

Na druhou stranu však bereme tato osekávání jako důležitou lekci, která přišla v pro nás vhodnou dobu. Kdybychom totiž z nezávislého cashflow skutečně "žili", asi bychom teď měli velké obtíže. Je to lekce pro všechny, kteří jsou po cestě za finanční nezávislostí: Je potřeba mít i dostatečný finanční polštář mimo samotné investice. Ten by měl být podle našich odhadů rozhodně větší než hojně doporučovaný ekvivalent 3-6 měsíců běžných příjmů. O tom ale možná zase někdy jindy.



Výhled

Pokud nedojde k nějakému neočekávanému posílení koruny, předpokládáme, že nezávislé cashflow za květen vystoupá na nová maxima. Bude to ale labutí píseň způsobená posledními výplatami dividend za loňský rok (a jeho čtvrté čtvrtletí). Pak bude následovat postupný pokles kvůli pozastavení výplat u řady našich investic. Kdy se tento pokles zastaví, bude hodně záviset na tom, jak se bude ekonomika vypořádávat s celou situací. V ideálním scénáři najdeme dno během léta, v realistickém někdy na podzim - ale pesimistický scénář zatím nebude mít dno na dohled.

Komentáře