Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 02/2020

Tedy, to je jízda. Zatímco se na nezávislém cashflow nic moc neděje (pokles je způsoben souběhem jednorázových vlivů), tak na úrovni portfolia následuje sešup dolů. Máme tu po řadě měsíců pořádnou korekci. Navíc se obáváme, že zároveň s ní máme i zaděláno na hospodářskou recesi.

Nezávislé cashflow


Únor zalomil křivku nezávislého cashflow zase výrazně dolů. Jde ale o souběh několika negativních vlivů, které zase brzy odezní. Naopak 12měsíční vyhlazené nezávislé cashflow mírně narostlo a zaznamenalo tak nový rekord.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání se srpnem 2019) v pohybu. Nahoru šel zejména podíl českých akcií (z 31 % na 37 %) a amerických akcií (z 16 % na 22 %), naopak poklesl podíl akciových ETF (z 15 % na 7 %) a REIT (ze 16 % na 13 %). S ohledem na nové investice očekáváme, že podíl REIT zase mírně poroste.


Z pohledu sektorů tvoří čtyři dominantní prvky s celkovým podílem 70 %: finance (23 %), utilities (22 %), realitní akcie (14 %) a spotřební zboží denní potřeby (11 %).


Investice

Je tu korekce, ideální okamžik k nákupům. Více o ní v úvahách. I my jsme využili propadů k posílení našich pozic. Investice jsme relativně rozložili napříč naším portfoliem (kromě P2P sítí, opět viz úvahy). Naše investice tak směřovaly z českých akcií do ČEZu, Komerčky, PFNonwovens a Stock Spirits. V zahraničí jsme výrazně posílili Danone, dále pak i Disney a trochu spekulativně Park Hotels & Resorts (prémiové hotely - tam ale čekáme krátkodobě tvrdé dopady paniky okolo koronaviru). Zároveň jsme poprvé ozkoušeli investici do vybraných ETF bez poplatků přes Degiro - volba padla na UBS MSCI EMU Socially Responsibile UCITS ETF.

Naopak jsme zcela prodali pozice ve společnosti Six Flags (provozovatel zábavních parků), kde nám nevyšla spekulace na to, že výsledky nebudou tak negativní. Spekulace prostě nebudou naše doména... Zaznamenali jsme ztrátu, získali ponaučení a jdeme dál.

Dále jsme drobné prostředky investovali i skrze Upvest (odkaz s bonusem 500 Kč pro Vás i pro nás). A pokračovali ve stahování drobných ze Zonky.

Úvahy

Akciovou korekci už jsme tu pár měsíců neměli. Poslední větší propady proběhly na konci roku 2018. Tehdy trhy zaznamenaly rychlý návrat zpátky a my jsme situaci stihli využít jen k drobému posílení. Nyní jsme zainvestovali poctivěji. Byť máme trochu obavy, že tentokrát bude situace vážnější - a zcela jistě se projeví v ziscích řady společností. Můžeme jen spekulovat jak výrazně a zda ten dopad bude na dvě čtvrtletí nebo déle. Vzhledem k panice okolo koronaviru se dočasná opatření určitě potáhnou ještě několik měsíců - i kdyby se situace zásadně zlepšila. Což zatím vypadá, že nastává v Číně, zatímco v Evropě se situace dramaticky zhoršuje.

Ze zdravotního hlediska se zatím zdá, že koronavirus se blíží spíše chřipkové než morové epidemii (naštěstí). A můžeme být rádi, že zatím nákaza dominuje v zemích s pokročilým zdravotnictvím nebo s dostatečnými zdroji na péči o nemocné. Situace samozřejmě může ještě rapidně eskalovat. Doufejme, že se tomu tak nestane.

Dopady na světovou ekonomiku ale budou dramatické. V Číně se opatření rozhodně nezalekli a lze jen spekulovat, co dlouhodobá karanténa řady oblastí způsobí. Ze všeho se může vyklubat klidně i recese, kterou jsme v této zemi neviděli už hodně dlouho. Navíc se omezení výroby začínají promítat do celého globálního dodavatelského řetězce. Nadto se zdá, že minimálně Evropou pomalu zmítá panika, která vede k restrikcím u řady společností a dalším výpadkům. Dočkáme se tak i poklesu spotřebitelské poptávky, která dosud táhla ne moc výrazný ekonomický růst?

Rádi se budeme mýlit, ale máme před sebou ne zrovna veselé vyhlídky. Nemuselo by jít přímo o ekonomickou krizi, ale recese nás mine jedině se štěstím (nebo pořádným stimulem centrálních bank). Vždyť Německo bylo nedávno na její hraně - a to bez paniky okolo koronaviru.

Jaký je náš další postup? Poté, co jsme využili prvních výraznějších propadů, budeme vyčkávat, co se bude dít dál. Pokud by následoval další výrazný pokles, jsme připraveni dále investovat. Zároveň jsme se rozhodli vypnout auto-invest na Mintosu. P2P půjčky považujeme za nejzranitelnější část našeho portfolia. Zvlášť ty "zajištěné" jen garancí poskytovatele, což se týká právě Mintosu. Zároveň se domníváme, že situace na poli půjček se ještě nebude ze dne na den horšit - takže prozatím nechceme prodávat na sekundárním trhu. U P2P sítí je tak náš stávající postoj následující:

  • Reinvestice (auto-pilot) - EstateGuru (zajištění nemovitostmi)
  • Selektivní investice (udržování) - Upvest
  • Stop reinvestic (možná stahování části prostředků) - Mintos
  • Stahování prostředků - Bondora, Fundlift, Zonky

Na závěr jedna "nezapadající" věc - zvažujeme koupi nemovitosti. Narazili jsme na byt v zajímavé lokalitě za rozumnou cenu. Načasování není úplně ideální, ale nebereme to primárně jako investici, ale jako naše vlastní zajištění. Navíc neočekáváme, že by se kvůli komplikované výstavbě a rozjíždějící se inflaci nějak zásadně měly propadnout ceny nemovitostí. Ano, pokles může přijít, ale neočekáváme, že bude dramatický (pokud ano, tak bude pravděpodobně způsoben hodně silnou krizí). Každopádně znovu opakujeme, že byt nebereme jako investici.

Výhled

Děje se toho teď skutečně hodně. Kde byla v posledních měsících okurková sezóna, tak teď bychom mohli v našich úvahách pokračovat skoro donekonečna - koronavirus a jeho dopady na ekonomiku; naše protiopatření; nákup nemovitosti. Můžeme být jen rádi, že už má naše nezávislé cashflow solidní sílu, která by nás měla podpořit v našich dalších finančních rozhodnutích. Navíc očekáváme v nejbližších měsících nové rekordy. Střednědobě ale jeho vývoj bude záviset na tom, co se z paniky okolo koronaviru vyklube. Řada společností, do kterých investujeme, má okolo dividendy dostatečný bezpečnostní polštář - ale i tak by výraznější krize udělala v nezávislém cashflow slušný zářez.

Komentáře