Přeskočit na hlavní obsah

Nezávislé cashflow: rok 5

Rok 2019 byl pátým rokem naší cesty za dosažením finanční nezávislosti. Na ni jsme si vytyčili patnáct let, takže jsme akorát ve třetině. Naším cílem je dosažení 20 tisíc korun měsíčního nezávislého cashflow (v cenách roku 2015). Aktuálně jsme cca rok a půl před naším dlouhodobým plánem, zároveň jsme ale nedávno uvažovali nad tím, zda cíl trochu neupravíme - nenavýšíme. Ostatně rozdíl oproti dlouhodobému cíli je vidět na obrázku níže ("Roční cílová hodnota" jsou měsíční cíle a "Douhodobý cíl" je o inflaci navýšený dlouhodobý cíl 20 tisíc korun).

Prozatím otázku navýšení cíle necháváme otevřenou. Nastavený cíl nám pomáhá sledovat náš postup. Hlavně ale platí, že cesta je cíl. S ohledem na to, že se zatím nechystáme využívat naše nezávislé cashflow a budeme ho reinvestovat, je dost možné, že nakonec tento cíl budeme nuceni změnit. Jednoduše proto, že ho dosáhneme (to je ale pořád daleko). Pokud bychom ovšem kupovali nějakou nemovitost, jak jsme nedávno zvažovali, může se vše zlomit jiným směrem. Uvidíme.

Události krok po kroku

Na podrobnější popis jednotlivých událostí tohoto roku se jako vždy můžete podívat v jednotlivých měsíčních reportech. Na finančních trzích panovala zvýšená nervozita, ale kolísání bylo spíš ojedinělé. Naopak, měsíc po měsíci padala nová historická maxima. Do karet nám nadále hrála slabší česká koruna - sice zdražovala nákupy, ale zároveň zvyšovala nezávislé cashflow, které počítáme v korunách.


V lednu naše nezávislé cashflow díky jednorázovým efektům poskočilo na nový rekord, který se kvůli následnému poklesu výkonnosti podařilo překonat až v červenci. První polovina roku tak pro nás byla spíše neúspěšná. Stagnovali jsme někde okolo průměru roku 2018 a pět měsíců se nám nedařilo dosahovat měsíčních cílů. Pak se však projevily nákupy českých akcií (ty obvykle vyplácejí dividendy jen jednou ročně, a to v létě), které nás posunuly na nová maxima. Srpen je tak aktuálně naším nejlepším měsícem v historii projektu, který zřejmě překonáme až letos v lednu. Celkově naše nezávislé cashflow za rok 2019 vzrostlo o 22 %. Celoroční cíl jsme nicméně těsně nesplnili (dosáhli jsme na hodnotu těsně nad 99 % jeho hodnoty).

Složení portfolia v uplynulém roce

Při pohledu na složení loňského portfolia jej ke konci roku 2019 opustily dva tituly z jednadvaceti (STAG Industrial a ETF iShares Edge MSCI Min Vol Europe ETF) a naopak tři nováčci přibyli (Stora Enso, Six Flag a Simon Property Group). Portfolio jsme měnili spíše průběžně, žádný velký třesk se tentokrát nekonal. Celkově je aktuálně v portfoliu 22 titulů, což je zhruba optimální množství. S ohledem na rostoucí trhy jsme snížili expozici vůči ETF (zůstalo jen IDV + investice na Portu) a zaměřili se na výběr jednotlivých společností. Nižší podíl indexových investic částečně kompenzujeme prostředky, které máme pod správou jiných investorů (podílové fondy, resp. penzijní připojištění).

Portfolio se celkově drží loňských podílů, v podstatě jsme posilovali napříč všemi pěti kategoriemi, které sledujeme (viz níže). Sektorově se soustředíme zejména na nemovitosti (REIT), energetiku a další utilities, potravinářství (či obecněji consumer staples) a finančnictví. To vše s ohledem na aktuální ohodnocení pozic, nikoliv nezávislé cashflow. Nezávislé cashflow samotné (nejen z akciových pozic) zobrazuje graf níže - zde jasně vedou utilities (22 %), následované finančnictvím (18 %), nemovitostmi (17 %) a běžné spotřební zboží (14 %).


Složení akciového portfolia ke konci roku 2019 (Fio, Lynx a Degiro)

Akcie společností se sídlem v ČR (33 %)
Avast (největší pozice v rámci skupiny)
ČEZ
Komerční banka
Kofola
Moneta Money Bank
PFNonwovens

Akcie společností se sídlem v EU (17 %)
BMW
Danone
Mowi - bývalé Marine Harvest
Orkla
Stora Enso
Veolia Environmental (největší pozice v rámci skupiny)

Akcie společností se sídlem v USA (24 %) - mimo REIT
Brookfield Energy Partners (největší pozice v rámci skupiny)
Disney
Main Street Capital
Pattern Energy Group
Six Flag

REIT (18 %)
Simon Property Group
Store Capital (největší pozice v rámci skupiny)
Ventas
W. P. Carey

ETF (8 %)
iShares International Select Dividend (největší pozice v rámci skupiny)
Portu (mix různých ETF; referral link)

Další investice ke konci roku 2019

(níže uvedené odkazy mohou obsahovat referral link, ovšem jen na platformy, které doporučujeme)

Jako alternativu k akciím máme investice v P2P půjčkách na platformách MintosEstate Guru, Bondora a Zonky. Dále pak v P2P crowdfundingu skrze Upvest a Fundlift. Pokud bychom porovnali objem těchto investic vůči akciích, jde zhruba o 5-6 %, tedy nepříliš velkou část. Jejich podíl navíc postupně klesá, z Bondory, Zonky a Funliftu se stahujeme. Na Mintos a Estate Guru hlavně reinvestujeme výnosy (vklady jsou jen minimální). Naše investice tak aktuálně zvyšujeme z P2P platforem jen na Upvest, kde nás ale brzdí menší počet investičních příležitostí.

Úroky ze spořících účtů už trochu poskočily, nicméně jako součást investičního portfolia je používáme jen minimálně. Okolo 5-6 % prostředků ve srovnání s akciovým portfoliem držíme v jiných finančních produktech (podílové fondy, penzijní připojištění a stavební spoření). Tyto prostředky jsou investované v nástrojích, které používají rozdílné investiční strategie, než máme my, resp. jsou do velké míry zabezpečené. Nadále tak platí, že bychom chtěli podíl prostředků uvedených v tomto odstavci (tj. spravovaných někým jiným než námi) navýšit na alespoň 10 % jakožto formu investiční pojistky. To se nám v uplynulém roce moc nepodařilo, a to i když k tomu přičteme pravidelné investice skrze Portu (ty jinak počítáme jakožto ETF do akciového portfolia). Podíl totiž v lepším případě stagnoval. Zbylé peněžní prostředky (neinvestiční hotovost, běžné účty, rezervy na spořících účtech neurčené na investice apod.) neuvádíme.

Upvest aktuálně nabízí bonus 500 korun při první investici (a 500 korun přidá i nám) při registraci skrz partnerský program.

Objev roku

Letos jsme se v investicích příliš neodvázali. Aktuálně už využíváme poměrně dost instrumentů a aktivně nehledáme další. Jedna službu nám ale zatím radost dělá - financování nemovitostních projektů skrze Upvest. Výnosově to sice není úplný zázrak, ale vysoké úroky v dnešní době levných peněz znamenají velké riziko. A nám se do portfolia hodí i jistější investice. Na Upvest se nám navíc líbí velmi důkladná analýza investičních příležitostí, ke kterým je i spousta dat. Obojí je v ostrém kontrastu s Fundliftem, na kterém sice máme taky několik investic, ale ani fungováním, ani kvalitou projektů se nám rozhodně nelíbí.

Podpora neziskových organizací

V rámci únorového shrnutí jsme se zavázali, že část našich výnosů budeme směřovat do finanční podpory neziskových organizací. Ve volném čase se angažujeme i jako dobrovolníci, ale naše pracovní vytížení nás v tom čím dál víc omezuje, a tak se snažíme dávat i jinak. Prozatím přispíváme zejména organizacím Člověk v tísni a Post Bellum. Celkově šlo o cca 4 % našeho nezávislého cashflow. Pro příští rok bychom se rádi dostali na 6 %. V lednu zároveň chceme vybrat třetí organizaci, které budeme přispívat, ideálně z oblasti ochrany životního prostředí.

Proč přispíváme dál namísto toho, abychom investovali na cestě za naším cílem? Věříme, že pomáhat potřebnějším je normální. A přestože/protože nejsme příznivci státního přerozdělování financí, nedělá nám radost narůstající nerovnost, ohrožení demokracie ani přírodního prostředí. A chceme s tím něco dělat nejen tím, kde se angažujeme a jak se chováme.


Výhled na rok 2020

Loni jsme predikovali, že by situace na trzích mohla být poměrně zajímavá. V té chvíli nás navnadila prosincová korekce, nicméně už od ledna nastal postupný růst, který se po celý rok v podstatě nezastavil. Pro rok 2020 nepředpokládáme, že by pokračovala podobná idyla. Růst očekáváme, ale podstatně menší. Na druhou stranu zatím nevidíme ani potenciál pro nějaký velký propad. Ačkoliv událostí, které ho mohou náhle způsobit, je mnoho (obchodní, ale i konvenční války).

U nezávislého cashflow bude hodně záviset na případném posilování koruny, ačkoli věříme, že negativní dopad bude spíše postupný. Pokud nepřijde rozsáhlejší krize spojená s osekáváním dividend apod., tak nepočítáme, že by cashflow mělo zásadně kolísat nebo snad klesat, spíše se bude držet mírně růstového trendu. V tom ohledu věříme, že je naše portfolio poskládáno poměrně robustně.

Přestože jsme cíl pro loňský rok těsně nesplnili, náš odhad (růst o cca 15 %) jsme překonali. Přeci jen, cíle si raději dáváme ambiciózní, s odhady naopak šetříme. Pomohla nám i slabší koruna - počítáme, že v roce 2020 už takové štěstí mít nebudeme. Proto trochu srazíme realistický odhad na 12 % růst nezávislého cashflow. Pokud by posílení koruny nebylo drastické a nám se zároveň dařilo pravidelně navyšovat naše investice, může to být klidně i 20 %.

Čtenářům přejeme vše nejlepší do roku 2020! Ať se daří nejen v investicích, ale i ve zdraví a osobním životě.

Předchozí shrnutí

Komentáře

  1. Ahoj, chtel bych se zeptat pres jaky nastroj nakupujete vyse zmineny ETF iShares International Select Dividend. Nenasel jsem jej na portu ani na degiro..
    Diky :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!