Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 11/2019

Listopad 2019 je už také minulostí a letošní rok se pomalu blíží ke konci. Spolu s ním uzavřeme i první pětiletku naší cesty za finanční nezávislostí. To je ale ještě pár dní před námi, takže zpět do současnosti. V listopadu naše nezávislé cashflow stagnovalo, čímž se dostalo mírně pod nastavený měsíční cíl. Pro nás to neznamená nic zásadního, držíme se zhruba tam, kde chceme být.

Nezávislé cashflow


Nezávislé měsíční cashflow lehce pokleslo, ale i tak to stačilo na čtvrtý nejlepší výsledek v historii našeho projektu. Tento vývoj odráželo i vyhlazené 12měsíční nezávislé casflow, které si zapsalo dokonce druhý nejlepší měsíční výsledek (to odráží jinou metodiku výpočtu). Nic vzrušujícího, prostě se držíme plánu a pomalu rosteme.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s květnem 2019) v mírném pohybu. Nahoru šel zejména podíl českých akcií (nyní třetina), naopak poklesl podíl REIT. Ostatní složky portfolia se drží zhruba na svém.


Z pohledu sektorů nadále tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 60 %: utilities (23 %), finance (19 %) a realitní akcie (18 %). Váha dominantních sektorů je pořád nižší než v předchozích měsících, kdy se pohybovala takřka na dvou třetinách nezávislého cashflow.


Investice

Investičně bylo v našem portfoliu živo - hlavní změnou byl prodej pozice v průmyslovém REIT STAG Industrial. Tohle byla jedna z prvních REIT investic, které jsme udělali. Jak ale získáváme zkušenosti s tímto odvětvím, jsme více vybíraví. Přestože se nám průmyslové nemovitosti líbí, nelíbí se nám způsob fungování této společnosti, zejména financování růstu. STAG v posledních letech poměrně masivně vydával nové akcie, a přestože stejně tak i nakupoval nové nemovitosti do portfolia, vývoj příjmů z něj na jednu akcii v podstatě stagnoval. Využili jsme tak dobré prodejní ceny a prostředky jsme přesunuli (spolu s trochou naakumulovaných dividend) do jiného REIT, Simon Property Group (SPG). SPG patří mezi největší vlastníky nákupních center. Ta díky nástupu e-commerce nejsou investičně zrovna v oblibě (akcie jsou ve velké slevě). Na druhou stranu SPG vlastní velmi kvalitní nemovitosti, má relativně nízký výplatní podíl a dokonce provádí i výkupy akcií, což je mezi REIT poměrně vzácná věc. Ano, je to trochu riziková sázka, nicméně věříme v ni.

Krom SPG jsme za naakumulované dividendy mírně posílili pozici v chovateli lososů Mowi Group.

Pokračovali jsme také ve stahování drobných ze Zonky.

Úvahy

Přestože na bilancování vývoje našeho projektu bude dostatek prostoru v pravidelném ročním shrnutí, chtěli bychom tuto úvahy stočit podobným směrem. Konkrétně k cílům, které jsme si stanovili. Když jsme ke konci roku 2014 přemýšleli nad tímto projektem, jevilo se to jako vhodná doba začít naší cestu za finanční nezávislostí. Oba jsme končili školu a před námi byla vidina skutečných příjmů - navíc omezených jen v podstatě studentskými výdaji. Věděli jsme, že 20 tisíc korun by nám tehdy v pohodě vystačilo na sice uskromněný, ale skutečně nezávislý život.

Samozřejmě, s jídlem roste chuť a přestože pořád žijeme velmi skromně, jsou už naše výdaje o dost jinde. Jezdíme na dovolenou, platíme auto a na věcech, které užijeme nešetříme. K tomu občas nějaká ta večeře či zábava. Zbytečně se neomezujeme, ostatně jaký smysl by to mělo užívat si života až ve stáří? Aby to nevyznělo až moc rozhazovačně, tak stejně jako výdaje nám v průměru rostou i nově zainvestované peníze.

Spolu s tím se mění i náš náhled na finanční nezávislost. Na začátku jsme nezávislé cashflow brali spíše jako náhradu za běžný příjem. Teď už jej vidíme jako součást širšího zajištění na nezávislou budoucnost. V posledním roce jsme tak věnovali docela dost času hledání druhého pilíře naší finanční nezávislosti - vlastního bydlení. Už pěknou řádku let žijeme v malém 1+1 a cítíme, že je čas se posunout dál. Vlastní byt či dům vnímáme jako dlouhodobé zajištění, nikoliv čistou investici. Jsme tak ochotni nakoupit nemovitost i za vyšší cenu. Na druhou stranu, v našem městě jsou ceny skutečně vysoko - za kvalitní nemovitost je až neadekvátní prémie a vedle ní jsou poměrně za levno jiné, které mají spoustu háčků. Nic moc mezi tím. Hledání tak asi bude na delší dobu.

Uvidíme, zda další vývoj povede k přeformulování našich celkových cílů pro cestu za finanční nezávislostí. Asi to bude do roka či dvou dávat smysl. Stejně jako ve spoustě dalších věcí ale platí, že i cesta může být cíl. A pocit, že vedle příjmů ze zaměstnání máme i docela slušné peníze z nezávislého cashflow, je rozhodně příjemný.

Výhled

Do konce letošního roku zbývá jediný měsíc. Jak to zatím vypadá, mohl by být prosinec blízko srpnovému rekordu. Tak či tak to pravděpodobně nic nezmění na tom, že cíl pro letošní rok zřejmě tentokrát nesplníme. Bude to těsné (zhruba 1 %), takže nás to zásadně netrápí. Spíše už vyhlížíme vývoj pro další rok. V poslední době jsme provedli pěknou řádku investic, které by se v nezávislém cashflow měly projevit až v horizontu několika měsíců. Takže věříme, že už máme založeno na slušný růst i pro rok 2020. Tedy pokud nepřijde prudké ochlazení ekonomiky (když už, tak spíše očekáváme mírný pokles) nebo výrazné posílení kurzu koruny (většina nezávislého cashflow je nyní založena na příjmech v eurech a zejména dolarech).

Komentáře

  1. Ty lososi se mi hodně líbí. Mohu se jen zeptat proč upřednostňujete Mowi před Salmar? Mowi je sice větší, ale jinak když porovnávám různé ukazatele, tak mi vychází lépe Salmar.

    OdpovědětVymazat
  2. Finančně Nezávislí20. prosince 2019 v 22:20

    Dobrá otázka - u nás je to kombinace několika faktorů:
    1) Pokud odvětví úplně neznáme, snažíme si spíš vybrat lídra trhu (sice menší potenciál růstu, ale větší stabilita a vyšší pokrytí analýzami). Proto jsme před lety vybrali Mowi.
    2) Rozkročení přes větší množství lokalit - jako riziko vnímáme biologické hrozby (paraziti, nemoci,...). Pokud by se rozjela nějaká epidemie, nemáme "všechna vajíčka v jednom košíku".
    3) U nedávného nákupu hrálo hlavní roli, že ve společnosti už držíme pozici. Snažíme se držet menší počet titulů, takže nemá smysl mít dva ze stejného trhu.

    Na druhou stranu ano, Salmar vypadá dobře a momentálně lépe. A popravdě je Mowi na seznamu titulů, které nyní máme s otazníkem. I kvůli tomu, že od našeho nákupu ocenění prudce stouplo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!