Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 08/2019

Srpen je za námi. A s ním tu máme i nový rekord v nezávislém cashflow. Krom toho se na blogu objevilo několik novinek - oživený design, krátký úvodní článek k REITs (jedna z našich specializací) a nově i od tohoto reportu i jiné barevné schéma grafů.

Nezávislé cashflow


Jak už bylo avizováno v úvodu, naše nezávislé cashflow je na novém rekordu. Opět to je zejména následek jednorázových vlivů (odkupy na Mintosu, posilující dolar), ale část jde i na vrub vzestupnému trendu, který zaznamenáváme díky investicím z letošního roku. Stejně tak je na rekordu i vyhlazené 12měsíční nezávislé cashflow.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s únorem 2019) ve výraznějším pohybu. Kvůli odkupům půjček na Mintosu nám jejich podíl stoupl z 9 % na 12 %, ale očekáváme, že se brzy vrátí na předchozí úrovně. Díky štědrým výplatám narostl i podíl akciových ETF (kvůli prodeji jednoho z titulů ale rovněž očekáváme jeho pokles) a zejména díky nákupům pak příjmy z českých akcií. Ty už jsou skoro na úrovni jedné třetiny nezávislého cashflow. Poklesl naopak podíl evropských akcií a REIT.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 56 %: utilities (22 %), finance (17 %) a realitní akcie (17 %). Váha dominantních sektorů je tak nižší než v předchozích měsících (ten minulý byla ještě takřka na dvou třetinách nezávislého cashflow).


Investice

Investičně bylo v našem portfoliu živo - opustil ho jeden titul (ETF EUMV: iShares Edge MSCI Min Vol Europe) a jeden nový přibyl (Stora Enso). Náhled na EUMV jsme změnili kvůli dlouhodobé stagnaci ceny. To samozřejmě u ETF cílícího na nízkou volatilitu nemusí být vyloženě špatně, jen nám přišlo, že nízkou volatilitu vykazovalo zejména v období růstu trhů (a v poklesu se hýbalo s trhem). Neviděli jsme v něm dlouhodobě žádný výrazný benefit, a tak jsme za prostředky z jeho prodeje raději posílili pozice v Disney, Brookfield Renewable Partners a Main Street Capital. Krom uvedené trojice jsme nakoupili i akcie Komerční banky.

Úplnou novinkou našeho portfolia je finská dřevařská společnost Stora Enso (v České republice vlastní pilu ve Ždírci). Společnost se ocitla na velmi nízké valuaci kvůli obchodní válce Číny a USA. Je to pochopitelné kvůli jejímu globálnímu působení, nicméně z našeho pohledu přehnané. Krom slušných finančních výsledků se nám na ní líbí i snaha o pravidelnou a otevřenou komunikaci s akcionáři, a zejména její produkty. Krom "klasických" dřevařských výrobků typu papír či prkna ve velké míře investuje i do výzkumu a vývoje. Vyrábí tak široké portfolio inovativních výrobků od různých náhražek plastů až po materiály na stavbu výškových budov ze dřeva. Důležité pro nás je, že krom výroby vlastní i rozsáhlé lesní majetky ve Švédsku a dalších zemích. Je to jedna z našich sázek na dlouhodobý horizont a udržitelnost.

Krom těchto aktivit jsme omezili naše pravidelné investice na Portu a zcela je zastavili u ING. Aktuálně vidíme na trhu dostatek příležitostí k investicím, a tak chceme tyto prostředky buď investovat sami nebo je šetřit na případné nákupy při propadech trhů. A samozřejmě nás od investic odrazují i poplatky. No a na závěr jsme pokračovali ve stahování prostředků ze Zonky a Fundliftu (kde došlo ke splátkám některých našich investic).

Úvahy

Přestože je český akciový trh (a oprávněně) neustále pranýřován za svou nudu, jedna věc se mu nedá upřít. Nese velmi slušné dividendové výnosy. V tomto jako čeští investoři máme štěstí v neštěstí. Tím, že je náš trh tak malý, uniká zájmu větších hráčů, následkem čehož je spíše podhodnocený. Jako každá jiná země má i Česká republika svá specifická rizika - a tím, že tu není tolik investičně živo, se zejména zahraničním finančním investorům nevyplatí je studovat a na místním trhu obchodovat. Průměrný český investor, který se zajímá o novinky, ale má nezřídka slušnou představu, co se těmi několika málo tituly může v budoucnu dít. Sice nemůže očekávat takové zhodnocení v ceně akcií (kvůli zmiňované absenci většího množství zahraničních investorů), ale může sklízet dividendové plody ve výrazném nepoměru k zahraničí.

Přestože si na pražskou burzu prostředky spíše odkládáme po menším množství (to nám umožňují poměrně výhodné poplatky přes Fio banku, kterou pro českou burzu používáme), každá taková zainvestovaná koruna má celkem zajímavý multiplikační efekt. U většiny těchto investic máme čistý dividendový výnos nad 5 %, což je v celosvětovém měřítku extrémní nadprůměr. Díky tomu podíl českých akcií (počítáme mezi ně třeba i Avast; důležité je pro nás sídlo centrály, nikoliv kotace) na nezávislém cashflow postupně narůstá. Je to paradox, protože většinu naší investorské pozornosti směřujeme do zahraničí.

Má to pro nás i tu výhodu, že u většiny titulů (Avast je výjimkou kvůli výplatě dividend v USD) nemusíme řešit kurzové riziko. Že by pořád platilo, že "všude dobře, doma nejlíp"? Máme tu sice trochu mrtvo, ale to neznamená, že by investoři nemohli vydělat.

Výhled

V září se nezávislé cashflow vrátí z pozitivního extrému na spíše standardní úroveň. Očekáváme, že letošní rok zakončíme někde okolo lednové úrovně. To se může zdát jako neúspěch, ale je potřeba si uvědomit, že leden byl jedním z velmi úspěšných měsíců - navíc se nacházel rovnou v blízkosti cíle pro letošní rok. Splnění celoročního cíle nezávislého cashflow (suma dvanácti měsíců) vnímáme zatím tak nějak na hraně. Ale pokud by se nepodařilo, vnímáme alespoň jako pozitivní, že to bude jen těsně. Tudíž to rozhodně nepůjde označit za nějakou velkou tragédii.

Komentáře

  1. Chtěl bych v prvé řadě poděkovat za zajímavé reporty. Pár měsíců už sem k vám na ně chodím a hltám (odebírám přes RSS čtečku). Stejně tak příjemná změna designu.

    V blízké budoucnosti zvažuji českou burzu jako další diverzifikaci k P2P a americkým akciím. Objevil jsem pár názorů, že se to z hlediska její velikosti a likvidity snad vůbec nevyplatí. Nicméně hodně mě lákají hlavně zajímavé dividendy a možnost investování bez měnové konverze. Proto jsem rád, že jsem objevil myšlenkově bližší názor.

    Těším se na další díly a přeji ať se vám daří.

    OdpovědětVymazat
  2. FinančněNezávislí3. září 2019 v 19:25

    Děkujeme moc, jsme rádi, že se reporty líbí.

    My se obecně snažíme k našim investičním nápadům hledat opačné názory. Pozitiva na investicích se totiž hledají snáze než negativa, pokud chce člověk nakoupit. A pokud nechce, tak naopak :)

    Ano, pražská burza je malá a málo likvidní. Likviditu jsme taky dřív nebrali úplně vážně (to je přeci jen pro velké investory!), ale zkušenost nás naučila, že i pro nás je důležitá. Na Praze nás ale trápí spíš ne vždy logický vývoj cen z pohledu fundamentu. Ale to pro nákupy teď myslíme nabízí zajímavou příležitost. A navíc, nízké poplatky umožňují mnohem pravidelnější investici.

    Náš názor ale je, že pro začínající investory (to už úplně nejsi) je pražská burza ideální začátek - a pro zkušenější investory pak vhodná součást portfolia. Právě kvůli tomu, že ten náš píseček přeci jenom známe.

    Ať se daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za odpověď. Ty opačné názory si beru k srdci, není od věci si občas nechat svůj pohled na věc rozcupovat někým jiným :).

      Upřímně se stále považuji za začínajícího investora, i když už jsem nějakou malou hrstku zkušeností posbíral a pár peněz už ztratil. Umožňuje mi to zůstat otevřený vůči informacím a úplně neplést do věcí své ego.

      Jinak souhlasím, pokukuji teď po pár titulech z ČR, jen se musím po změně bydliště a OP dokopat zřídit si účet u Fio :).

      Ať se daří i vám, těším se na další příspěvky.

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!