Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 07/2019

Červenec se nesl v hodně pozitivním duchu. S prázdninami pro nás rozhodně neprobíhala okurková sezóna, ale naopak se dělo poměrně dost věcí, o kterých si povíme na následujících řádcích.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow mohutným skokem překonalo v posledních měsících narůstající rozdíl mezi plánem a skutečností. Díky tomu jsme zaznamenali nové rekordy v obou našich ukazatelích, které se vrátily na dlouhodobý pozitivní trend. A zatím vše naznačuje tomu, že maxima se budou přepisovat hned v srpnu kvůli kumulaci několika pozitivních jednorázových událostí.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s lednem 2019) v mírném pohybu. Zejména jde o rosoucí podíl amerických akcií (mimo REIT; z 17 % na 20 %) a akciových ETF (mimo REIT; z 12 % na 15 %). Nezávislému cashflow podílem nadále dominují české akcie, což považujeme za pozitivní i s ohledem na kurzové riziko.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 65 %: utilities (24 %), finance (23 %) a realitní akcie (18 %). Podíl příjmů ze sektoru financí se zvýšil zejména díky vyššímu příjmu z Monety.


Investice

Po řadě extrémně klidných měsíců jsme opět provedli dva nové obchody. Prozatím šlo o prostředky, které vznikly akumulací dividend za zhruba šest až devět měsíců. Ty jsme investovali do ETF IDV (iShares International Select Dividend ETF; naše největší pozice) a také do zcela nové pozice ve společnosti Six Flags (ticker SIX) vlastnící zábavní parky. Po finanční stránce se nám tato společnost líbí, volné zdroje pokrývají dividendu, navíc dochází k pravidelným výkupům akcií. Protože zároveň nejde o zábavní parky s extrémně drahým vstupným, věříme i v částečnou odolnost hospodaření vůči recesi. Současná pozice je poměrně malá, ale společnost budeme dále sledovat a případně ještě přikoupíme.

Mimo to proběhly pravidelné drobné investice na Portu, resp. i do vybraných podílových fondů skrz ING (u nich jsme se ale rozhodli dost snížit pravidelnou investici - i kvůli tomu, že nám v poslední době narostly podíly v ETF). A stáhli jsme drobné ze Zonky.

Úvahy

Se službami zjednodušujícími investice se v poslední době opravdu roztrhl pytel. P2P půjčky už nejsou v investorské komunitě žádnou žhavou novinkou, stejně jako kryptoměny (kterým se nicméně vyhýbáme - téma na další úvahy). Zhruba před rokem se u nás objevilo Portu umožňující investice do automaticky rebalancovaného a do koruny zajištěného portoflia ETF s poplatkem 1 % ročně. No a ke konci července konečně oznámil Revolut dlouho očekávané investování do akcií bez poplatku.

Nabídka vypadá lákavě - až se služba rozjede, bude nabízet několik obchodů měsíčně zdarma (dle vašeho tarifu), investice do frakcí cenných papírů a to vše za 0,01% správcovský poplatek. Skutečně za hubičku a takové Portu se může začít třást.

Jelikož máme zakoupený pouze tarif Premium, možnost investovat přes Revolut nám ještě není otevřená. Určitě ji ale vyzkoušíme a asi i budeme pravidelně využívat. Na druhou stranu, půjde vyloženě o doplněk našeho investičního portfolia - pro naše hlavní investice se budeme držet tradičních brokerů (Fio, Lynx a nově i Degiro), už jen kvůli bezpečnosti a stabilitě poplatků. Revolut považujeme pořád za start-up, nikoliv stabilní společnost a jeho nabídka nám přijde až moc výhodná. Ale rádi se budeme mýlit, když tuto poplatkovou strukturu společnost udrží dlouhodobě.

Výhled

Následující měsíc by měl naznačit, na jaké úrovni nezávislého casflow zakončíme letošní rok. Většina letošních změn v dividendách (zvýšení či snížení) už se projevila, negativní dopad nižší dividendy ČEZu by snad mohly vykompenzovat nedávné nákupy. Náš odhad tak je, že bychom měli letošek ukončit okolo stanovené cílové měsíční hodnoty, což je výborná zpráva. Splnění celoročního cíle asi bude na hraně kvůli řadě "podprůměrných měsíců". Na druhou stranu je pravda, že jsme při stanovení celoročního cíle zvolili celkem agresivní variantu a naše současná výkonnost už teď zhruba odpovídá minulému roku (pokud zahrneme i rozpočtené přijaté dividendy na zbylé měsíce). Celkově tak pořád v nezávislém cashflow slušně rosteme.

Komentáře