Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 05/2019

Květen byl v našem portfoliu naprosto klidným a nudným měsícem. Nezávislé cashflow pokračovalo ve stagnaci - víceméně stejně jako akciové trhy.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow se drží pod nastaveným cílem, ale rozdíl nadále nevnímáme jako zásadní. Výhled na další měsíc úplně pozitivní není kvůli meziročnímu nesouladu měsíců výplat některých dividend, ale to bude jen dočasný technický propad. Obecně jsme nadále optimističtí, že na konci roku se vrátíme na cílové hodnoty.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s listopadem 2018) v pohybu. Výrazněji poklesl podíl výnosů z REIT (z 29 % na 21 %) a evropských akcií (z 15 % na 10 %) a to zejména ve prospěch dalších amerických akcií (mimo REIT; z 11 % na 20 %) a P2P nástrojů (z 8 % na 12 %). Nezávislému cashflow aktuálně podílem dominují české akcie, což považujeme za pozitivní i s ohledem na kurzové riziko.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 67 %: utilities (27 %), realitní akcie (22 %) a finance (18 %).


Investice

V květnu jsme nerealizovali žádné významné investice.

Mimo to ale proběhly pravidelné drobné investice na Portu, resp. i do vybraných podílových fondů skrz ING.

Úvahy

Po poměrně rušném přelomu roku se na akciové trhy snesla takřka letní nálada. Drobné propady o procento či lehce více jsou sice na denním pořádku a trhy mají aktuálně maxima trochu vzdálena, rozhodně zatím nejde o nějaký setrvalý sestupný trend. Z toho důvodu ani nemáme do čeho investovat; až na několik rizikovějších titulů a české akcie obecně v našem portfoliu či ve sledovaných titulech mimo něj není nic dalšího, co by lákalo výraznější investici.

Na jednu stranu je současná situace investičně poměrně nudná, na druhou stranu nabízí oddech a příležitost shromáždit prostředky k investicím pro případ výraznějšího propadu trhu. A přesně na tomto shromažďování prostředků nyní pracujeme. Nakumulované neinvestované dividendy nyní odpovídají zhruba pěti našim standardním obchodům. Nemluvě o dalších prostředcích, které nyní držíme mimo obchodní účty. Neodvážili bychom se i tak tvrdit, že jsme ideálně připraveni využít možných příležitostí propadu, a tak se nebudeme zlobit, když podobná nuda bude ještě nějakou dobu pokračovat.

Výhled

V červnu očekáváme propad nezávislého cashflow, zejména kvůli dividendě Monety, která letos dorazí až v průběhu tohoto měsíce (oproti květnovému datu v loňském roce). Pak by se ale vše mělo s ohledem na výnosy z dalších investic stočit opět vzhůru.

Komentáře