Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 04/2019

Během dubna naše nezávislé cashflow mírně pokleslo, ovšem to je spíše náznak postupné stabilizace, než výraznějšího propadu. Navíc věříme, že během několika měsíců se v něm projeví naše nové investice (Avast, Danone,...) a posílení těch stávajících, takže obrázek bude o něco veselejší.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow se drží pod nastaveným cílem, ale rozdíl nevnímáme jako nijak zásadní. Možná jsme k začátku roku zvolili příliš výraznou úpravu základní úrovně (viz skok z cíle v prosinci 2018 na cíl v lednu 2019), ale věříme, že se k cíli v průběhu roku postupně dopracujeme.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s říjnem 2018) v pohybu.  Výrazněji poklesl podíl výnosů z REIT (z 29 % na 22 %) a evropských akcií (z 16 % na 13 %) a to zejména ve prospěch dalších amerických akcií (mimo REIT; z 12 % na 19 %) a akciových ETC (z 3 % na 8 %). Z našeho pohledu jde spíše o vyhlazování extrémů (REIT), u evropských akcií navíc probíhala větší proměna portfolia, takže se jejich podíl zase zvýší.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 67 %: utilities (27 %), realitní akcie (22 %) a finance (18 %).


Investice

I v dubnu jsme lehce navýšili pozici ve společnosti Avast. S ohledem na výsledky a potenciál se tento titul opět nacházel na pro nás zajímavých úrovních.

Mimo to proběhly i pravidelné drobné investice na Portu, resp. i do vybraných podílových fondů skrz ING, a stejně tak pravidelné stažení drobných ze Zonky.

Úvahy

Situace na trzích je v posledních týdnech a měsících až nečekaně pozitivní. Přes - z našeho pohledu - absenci výrazně dobrých zpráv z ekonomiky valuace spousty akcií celkem utěšeně rostou. Zdá se, že v tomto ohledu platí, že "tonoucí se stébla chytá" a investoři jsou hlavně rádi za absenci výrazně negativních novinek a investují prostředky, které se jim za předchozí měsíce nahromadily.

My jsme v tomto ohledu obezřetní. Naprostá většina akcií v našem portfoliu už se dostala na úrovně, které pro nás na nákup nejsou atraktivní. Jsme dlouhodobí investoři, a tak se nechystáme pozice prodávat, byť ani nevylučujeme prodej některých z nich, pokud by valuace dosáhla extrémních úrovní. Mezitím spíše hromadíme hotovost a občas dokoupíme některé české akcie (které jsou pořád levné), respektive pravidelně posíláme prostředky na Portu/podílové fondy (u nich neřešíme valuaci a naší strategií jsou pravidelné úložky).

Těžko říct, jak dlouho bude takový růst trvat. Možná řadu měsíců, možná se zhroutí v pár týdnech po nějakých negativních zprávách (obchodní války?). Snažíme se ale být připraveni pro případné nákupy.

Výhled

Výhled na další měsíce je poměrně otevřený, jsme zvědaví, jakým způsobem se nezávislé cashflow pohne zejména s výplatou dividend českých a evropských společností, které tak činí pouze jednou ročně. Očekáváme však minimálně mírný růst.

Komentáře