Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 03/2019

První čtvrtlení roku 2019 je za námi a naše nezávislé cashflow pokračuje v poměrně velké oscilaci, kterou už nějakou dobu nepamatujeme. A je jasné, že v tom bude pokračovat ještě pár dalších měsíců.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow se nadále drží pod nastaveným cílem, což už jsme poměrně dlouho v našem projektu nezažili. Na druhou stranu nás to zbytečně netrápí, je jasné, že nelze cíle neustále překonávat. To by totiž znamenalo, že byly nastaveny příliš měkce. Víc uvidíme během léta, až se do nezávislého cashflow promítnou všechny realizované investice.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání se zářím 2018) v pohybu, spíš meziměsíčně nám (kvůli výkupům na Mintosu) vyskočily příjmy z P2P půjček, ale to by se mělo srovnat už během dubna. Dlouhodobější efektem je pokles podílu výnosů REIT a to zejména ve prospěch dalších amerických akcií (mimo REIT). To je z našeho pohledu pozitivní výsledek - byť jsou REIT z hlediska dividend velmi atraktivní, v minulosti jsme na ně spoléhali až moc.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 61 %: utilities (24 %), realitní akcie (20 %) a finance (17 %).


Investice

V březnu jsme lehce navýšili pozici ve společnosti Avast. S ohledem na výsledky a potenciál se tento titul nacházel na pro nás zajímavých úrovních.

U ostatních investic jsme poslali něco málo na EstateGuru. Mimo to proběhly i pravidelné drobné investice na Portu, resp. i do vybraných podílových fondů skrz ING, a stejně tak pravidelné stažení drobných ze Zonky.

Úvahy

Počínaje tímto čtvrtletím bychom krom podílů investic na nezávislém cashflow rádi každé tři měsíce informovali i o aktuálním složení našeho portfolia. Tedy oproti grafům výše nejde o nezávislého cashflow, ale samotnou hodnotu investic. S ohledem na to, že se portfolio tak často nemění, bude kvartální báze bohatě dostačovat. Podíly jsou napočítány vždy k poslednímu dni daného měsíce a standardně přepočítány do české koruny.


Portfoliu dominují akciové investice - zejména ty české (27 %). Krom nich máme pořád poměrně dost prostředků v nemovitostních akciích REIT (20 %) a v dalších jednotlivých amerických a evropských akciových titulech (15 %, resp. 14 %). ETF pak tvoří zhruba desetinu portfolia, zatímco podílové fondy jen nějaké procento. Oproti výnosům je určitě zajímavé si všimnout, že prostředky investované do P2P půjček tvoří pouhá 4 % portfolia. Dále si něco málo odkládáme i do dluhopisů a stavebního spoření/penzijního připojištění. Hotovost nyní tvoří 3 % portfolia (to jsou jen prostředky přímo nachystané na investice - běžné prostředky, bezpečností polštář, apod. do nich nepočítáme).

Výhled

Výhled na březen je mírně negativní, nezávislé cashflow zřejmě opět půjde o něco dolů. Zdá se tedy, že letošní rok asi nebude tak úspěšný jako loňský - tedy z hlediska překonávání nastavených cílů, nezávislé cashflow by i tak mělo o něco stoupnout.

Komentáře