Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 02/2019

Přestože sotva skončil únor, za okny už je jaro a spolu s ním se pomalu začíná blížit období, ve kterém dochází v nezávislém cashflow k největším pohybům. Ale ještě než tato doba přijde, je čas po dlouhé době napsat report k měsíci, který nedosáhl našeho projektovaného cíle - a tím byl únor.

Nezávislé cashflow


Naštěstí je třeba říct, že únorové nezávislé cashflow sice nepřekročilo cíl, ale v tomto případě jde jen o krátkodobý plán nastavený s ohledem na očekávání z letošního roku. A protože se nám v minulých letech dařilo nadmíru úspěšně, máme pořád bezpečnou zálohu nad dlouhodobým cílem. Za prudkým poklesem nezávislého cashflow nelze hledat jednu příčinu, byť hlavním důvodem jsou asi dopady rebalance portfolia v uplynulém roce. Řada nových a posílených pozic je v evropských titulech, které vyplácejí dividendu ročně zhruba okolo poloviny roku. Tím pádem si ještě musíme počkat, až se promítnou i do nezávislého cashflow.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání se srpnem 2018) v pohybu, klesající podíl zaznamenaly zejména REIT a úroky z P2P sítí, což jsou oblasti, do kterých jsme v poslední době příliš neinvestovali (ale ani se jich nezbavovali). Výrazně povyskočily zejména americké akcie (mimo REIT), které dosahují třetího největšího podílu na portfoliu. Radost nám dělá i stoupající podíl akciových ETF. Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 64 %: utilities (25 %), realitní akcie (21 %, tam jsou započtena i ETF REIT) a finance (18 %).


Investice

Únor byl z pohledu nových nákupů a prodejů naprosto klidný. Na investičním účtě se nám tak během měsíce nakupil dostatek prostředků na zhruba pět investic - ať už do posílení stávajících pozic nebo do nákupu zcela nových.

Jediným pohybem tak bylo opětovné stažení drobných prostředků ze Zonky a pravidelná drobná investice na Portu, resp. i do vybraných podílových fondů skrz ING.

Úvahy

Pomáhat by mělo být normální. Přestože se angažuje v řadě dobrovolnických aktivit (pořádání sportovních a vzdělávacích akcí), spolu s tím jak se nám daří blížit se k naším snům o finanční nezávislosti, cítíme, že bychom měli pomáhat i finančně. Z toho důvodu jsme se rozhodli, že výnosy z části našeho portfolia (konkrétně P2P půjček na Mintosu) budeme posílat v pravidelných měsíčních příspěvcích vybraným neziskovým organizacím. Chceme to rozjet postupně a do konce roku najít 3-5 organizací angažujících se v různých oblastech a mezi ně tyto prostředky rozdělovat. Prozatím jsme se rozhodli přispívat organizacím Člověk v tísni a Post Bellum. U Člověka v tísni se nám líbí, že jde o organizaci, která se věnuje jak zahraničním tak tuzemským tématům - a to od čistě humanitárních až po vzdělávání a osvětu. Post Bellum se pak věnuje upomínce totalitních režimů u nás, což považujeme za velmi aktuální téma.

O dalších vybraných neziskovkách budeme pravidelně informovat. V nejbližší době bychom rádi vybrali některou, která se věnuje ochraně životního prostředí, a zároveň navýšili příspěvky dvěma stávajícím.

Výhled

Výhled na březen je mírně pozitivní, nezávislé casflow by mělo stoupnout. Jaký bude další vývoj napoví zhruba následující dva měsíce, kdy by mělo být jasnější na jaké dividendy se letos můžeme u portfolia těšit.

Komentáře