Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 12/2018

Rok 2018 už je minulostí a s ním i čtvrtý rok našeho projektu finanční nezávilosti. Na hodnocení bude dost času v ročním shrnutí, v pravidelném reportu se zaměříme na krátkodobější události.

Nezávislé cashflow


V prosinci nezávislé cashflow opravdu jen mírně stoupnulo oproti minulému měsíci a dosáhlo na náš čtvrtý nejlepší výsledek. Oproti tomu vyhlazené 12měsíční nezávislé cashflow mírně pokleslo, ale z toho si velkou hlavu neděláme, nejde o velkou změnu (a hodnota se i tak drží nad říjnovým výsledkem).

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu stabilní (při srovnání s červnem 2018), výraznější pokles zaznamenaly jen REIT a úroky z P2P sítí - obojí je pro nás pozitivní zprávou, protože se snažíme o diverzifikaci prostředků z těchto oblastí (byť u REIT máme velmi pozitivní výhled, jen jsme v nich aktuálně alokováni o něco více než bychom chtěli).


Investice

Přestože prosinec nabízel řadu příležitostí k nákupu se slevou, rozhodli jsme se trochu vyčkávat (viz Úvahy). Nakonec jsme tak jen přeskupili portfolio a prodali dvě pozice - spekulaci na O2 jsme uzavřeli s pěkným ziskem a za prostředky nakoupili akcie Avastu, u kterého jsme se tak dostali skoro na jeho cílový podíl v našem současném portfoliu (~5 %). Stejně tak jsme se zbavili REIT Preferred Appartment Communities, u kterého nejsme příliš spokojeni s tím, jak management řídí společnost. Za tyto prostředky (a mezitím akumulované dividendy) jsme posílili naše pozice v Disney a Brookfield Energy Partners.

Také jsme přesunuli drobné prostředky na P2P platformu EstateGuru a během poklesů trochu víc zainvestovali na Portu. Krom investic jsme opět stáhli drobné prostředky ze Zonky.

Úvahy

Zejména akcie šly během prosince poměrně dolů, což nám paradoxně dělá radost - objevuje se tak více příležitostí k investici. Korekce totiž (zatím) není založená na výrazném zhoršení podmínek pro firmy, do kterých investujeme. Prozatím jsme ale příležitostí k nákupu moc nevyužili. Pokud půjde o krátkodobý výkyv směrem dolů, jsme spokojeni s naším současným portfoliem a nebudeme příliš litovat, že jsme teď nic nenakoupili. A pokud ne, budou valuace ještě zajímavější. Hotovost máme nachystanou pro zhruba dvě rychlé investice (obvykle nakupujeme po blocích s hodnotou mezi 10 tisíci - u českých akcií - a 25 tisíci - u akcií zahraničních, abychom drželi poplatky na rozumné úrovni). A samozřejmě máme v záloze i další prostředky.

Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dál. Pokud by pokračovala "nuda" jako v roce 2017, tj. stagnace, ani to nám vadit nebude. Klidně jen budeme sedět na investicích a reinvestovat, naše strategie není postavena na velkých pohybech trhu (byť se snažíme zajistit i proti propadům a využít růstu), ale na inkasování dividend a jejich postupném růstu. Na druhou stranu je pravda, že s poklesy na trhu je investování větší zábava.

Výhled

Výhled na leden je velmi pozitivní, opět se sešlo několik pozitivních krátkodobých událostí, a tak to vypadá, že nás čeká nový rekord. Další měsíce jsou pořád skryté v mlze kvůli nedávným pohybům v portfoliu (dalo by se samozřejmě dopočítat dopředu, ale raději se necháme překvapit).

Komentáře