Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 11/2018

Jak už to bývá, po předchozím rušném měsíci přišel klidnější. Zároveň jsme se v listopadu i odrazili ode dna nezávislého cashflow a vypadá to, že rok skončí z hlediska našeho snažení v pozitivním duchu.

Nezávislé cashflow


V listopadu jsme po dvou měsíčních poklesech v nezávislém casflow opět zaznamenali růst. Aktuální hodnoty jsou ještě výrazně pod rekordními úrověmi z letních měsíců. Na druhou stranu ale dává současný vývoj (a krátkodobý výhled) slušný základ pro to, abychom během pár měsíců zaznamenali i nové rekordy. 12měsíční vyhlazené cashflow pokračuje v mírném nárůstu a už je bezpečně nad třetinou našeho dlouhododobého cíle.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu stabilní (při srovnání s květnem 2018), výraznější pokles zaznamenaly jen úroky z P2P sítí - to je spojeno se stahováním prostředků ze Zonky a zejména poklesem úroků na Mintosu.



Investice

Tento měsíc jsme si z pohledu akciových investic jen lehce zaspekulovali s nákupem akcií O2. Akcie kvůli oznámenému vyřazení z indexů zamířily s ohledem na jejich fundament hodně nízko. I kvůli zajímavé dividendě jsme se rozhodli zariskovat a nějaké akcie koupit. Na druhou stranu jsme do pozice přesunuli jen necelé procento portfolia, takže to je skutečně malá sázka - byť prozatimní vývoj vypadá pozitivně.

Mimo to jsme investovali i drobné prostředky do portfolia na EstateGuru, abychom trochu více diverzifikovali zainvestované P2P sítě, kde u nás jasně dominuje Mintos. Krom investic jsme opět stáhli drobné prostředky ze Zonky.

Úvahy

Přestože jsme k investování hodně nastudovali, není nad vlastní praxi, při které se nejlépe přesvědčíme, že osvědčené "pravdy" mají něco do sebe. V uplynulých dvou letech jsme se například přesvědčili o významu likvidity - naposled při prodeji akcií Daimleru minulý měsíc (který z našeho pohledu ještě proběhl poměrně úspěšně). Není zrovna příjemné při prodeji vidět vysoký spread mezi nákupní a prodejní cenou. A to samozřejmě mluvíme o situaci, kdy je prodej vůbec možný.

Z tohoto ohledu teď velmi vážíme, do čeho vkládáme naše prostředky. A pokud jde o investice, které jsou z pohledu likvidity problematické, chceme z nich skutečně zajímavý výnos. To je i důvod, proč se v poslední době skoro úplně výhýbáme například Fundliftu, který nám jako koncept přišel velmi zajímavý. Bohužel se z něj ale v poslední době stalo spíš tržiště dluhopisů s nepříliš zajímavým poměrem výnosu a rizika. I s ohledem, že za sebou máme mnoho let růstu (a finanční výkazy a byznys plány jsou postavené na velmi pozitivních číslech), teď považuje likviditu investic za velmi důležitou.

Výhled

Výhled na příští měsíc je pozitivní, nezávislé cashflow by mělo růst - nepůjde ale o nijak zásadní skok. Další měsíce jsou pro nás poněkud v mlze, jednak jsme nedávno rebalancovali portfolio a u minimálně dvou pozic zvažujeme, že je prodáme. Vzhledem k tomu, že jsme stávající pozice i slušně posilovali, očekáváme růst. Otázkou je, jak bude velký a jak bude přesně načasovaný. Odhady samozřejmě máme, ale i s nejistotou ohledně dalšího vývoje směnných kurzů skýtá budoucnost poměrně dost různých variant dalšího vývoje.

Komentáře