Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 09/2018

V září přišel očekávaný propad nezávislého cashflow po třech nadprůměrných měsících. S ohledem na to, že jsme stále vysoce nad cílem, tak nás to zásadně netrápí. Navíc víme, že zdrojem předchozích maxim byly spíše jednorázové pozitivní události, na které se samozřejmě nejde dlouhodobě spoléhat.

Nezávislé cashflow


Oproti základnímu nezávislému cashflow, které se propadlo, se jeho vyhlazená hodnota drží na vysokých úrovních, což je dobrá zpráva. Vyhlazené 12měsíční nezávislé cashflow totiž částečně odfiltrovává jednorázové vlivy, které stály za minulými rekordy, a je tak přeci jen věrnějším ukazatelem situace.

Rozložení nezávislého cashflow je střednědobě stabilizované (při srovnání s březnem 2018). Za zmínku stojí zejména výrazný propad podílů úroků z P2P půjček (viz úvahy), dále se snížil i podíl cashflow z českých akcií, obojí zejména ve prospěch REIT.


Investice

Září bylo po investiční stránce opět někde na průměru. V jeho průběhu jsme dvakrát posilovali pozice na (tehdy ještě oslabující) Kofole. Podařilo se nám vystihnout čas ještě před doporučením na nákup od Komerční banky, které během pár dní vystřelilo cenu akcií hodně vysoko. Jsme rádi, že jsme se v tomto ohledu shodli s profesionály a považovali akcie Kofoly za podhodnocené. To ostatně považujeme nadále, jen už se prostor pro zisk výrazně zúžil.

Po delší době jsme v rámci diverzifikace zainvestovali do dalšího z projektů na platformě Fundlift. Nadále se však k firemním dluhopisům stavíme velmi opatrně, slibovaný úrok většinou nepovažujeme za dostatečně atraktivní vůči riziku.

Krom akciových investic jsme opět stáhli drobné prostředky ze Zonky.

Úvahy

Minule jsme na tomto místě hodnotili jednotlivé P2P platformy, na kterých investujeme. V posledních týdnech se tu ale událo několik událostí, které z našeho pohledu mírně otřásly naší dosud jednoznačnou preferencí platformy Mintos.

Vše souvisí s vyhlášeným výkupem půjček některých poskytovatelů, kterým se podařilo získat lepší financování než od P2P investorů. Zprvu jsme proti tomuto kroku vyloženě nebyli, zejména s ohledem na to, že mělo jít o jednorázovou akci, při které budou rovnoměrně vykupovány všechny kategorie úvěrů. Navíc jsme tehdejší úroveň úroků jsme nepovažovali za dlouhodobě udržitelnou. Jak se však často ukázalo, výkup byl spíše selektivní a zdaleka neprobíhal jednorázově. Nic příjemného - na druhou stranu, možnost půjčku předčasně splatit je docela standardní součást úvěrů, tedy se s ní musí počítat, nejde o nějaké specifikum P2P.

Nejsme takoví pesimisté jako třeba Lukáš Dudek (který velmi pěkně shrnul důvody, proč nebere P2P jako dlouhodobou investici), z našeho pohledu mají P2P půjčky své místo v portfoliu drobného investora. Na druhou stranu k nim určitě nejde přistupovat stylem "kup a drž" (tj. v případě P2P půjček s vhodně nastaveným automatickým reinvestováním); trh je potřeba neustále sledovat, protože podmínky jeho fungování se pořád vyvíjí.

Výhled

Výhled na příští měsíc je negativní - tentokrát nás potkalo několik jednorázových negativních událostí (posun splatnosti několika dividend z konce měsíce na začátek dalšího, což dle naší metodiky vytvoří propad v říjnu a naopak pravděpodobný nárůst v lednu, kdy se cyklus splátek vrátí zase do původního režimu). Propad v P2P půjčkách se nám snad podaří postupně stabilizovat, byť mírný pokles rozhodně není vyloučen. Střednědobě každopádně očekáváme spíše stagnaci nezávislého casflow, protože efekt akcií, které jsme pořizovali v poslední době (Avast, Kofola), se projeví až v horizontu více měsíců či let.

Komentáře