Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 06/2018

V červnu jsme zaznamenali obrovský skok v našem nezávislém cashflow. Několik jednorázových vlivů (např. výplata dividendy Monety už v květnu oproti loňskému červnu) a zejména nadále pokračující oslabování koruny vedly k tomu, že jednak vzrostlo nezávislé cashflow a celý koláč byl ještě pronásoben lepším měsíčním kurzem. Z pohledu dalšího vývoje jde pravděpodobně o extrém, který není krátkodobě udržitelný (byť červenec by v tomto ohledu mohl přeci jen alespoň částečně navázat).

Nezávislé cashflow


Jak už zmiňuje samotný úvod - červnové nezávislé cashflow je naprosto rekordní a pravděpodobně se bude opakovat situace z loňského dubna/května, kdy po podobném rekordu následoval mírný pokles a dané úrovně se podařilo překonat až po více než půl roce. Tentokrát jde navíc o nárůst natolik velký, že to může být při horších podmínkách (ekonomická situace, posilující koruna apod.) trvat ještě déle. Ale to nevadí, v obou ukazatelích jsme vysoce nad požadovanou hodnotou pro čtvrtý rok našeho projektu.

Rozložení nezávislého cashflow je střednědobě stabilizované (při srovnání s prosincem 2017), z výraznějších posunů lze jmenovat snad jen posílení příspěvku amerických akcií (mimo REIT) na 10 %.


Investice

Červen byl investičně o něco bohatší. Po výprodejích jsme posílili pozice v Kofole a při sekundární nabídce zahraničních akcií na pražské burze jsme vstoupili do společnosti Unilever. Rovněž jsme posílili naše pozice v norské skupině Orkla a provozovateli obnovitelných zdrojů Brookfield Energy Partners, které se z našeho pohledu nacházely/nacházejí na atraktivních úrovních.

Krom akciových investic jsme stáhli drobné prostředky ze Zonky a naopak větší objemy prostředků přesunuli na Mintos a EstateGuru, jediné dvě P2P platformy, na kterých nyní aktivně investujeme.

Úvahy

Při našich investicích se snažíme aktivně vyhledávat nové investiční příležitosti a postupně tak naše portfolio nabývá na množství titulů. Aktuálně jich je 26, což už považujeme za příliš vysoké číslo. Pomalu se tak blíží další rebalance portfolia, při které bychom se rádi části titulů zbavili. Dobrou zprávou pro nás je, že nás nic nenutí prodávat, se všemi akciemi jsme spokojeni. Z toho důvodu budeme čekat na nějaké zajímavé úrovně a budeme se zbavovat pozic, které jsou jen malé a momentálně nevidíme důvod je posilovat (EVA), v portfoliu se duplikují (různé REIT) či nejsme přesvědčeni o jejich dlouhodobé budoucnosti (automobilky - byť ne ve smyslu, že by měly krachovat, spíše už se nebude opakovat období neustálého růstu). Rádi bychom tak v následujícím půl roce snížili počet pozic na zvládnutelných 20.


Výhled

Střednědobý výhled máme pozitivní - roční cíle našeho projektu se nám, věříme, podaří splnit. Je vysoce pravděpodobné, že nezávislé cashflow v příštích několika měsících nebude dosahovat rekordních úrovní června, ale tak už to prostě je s výkyvy oběma směry. Důležité je, že jsme na správné cestě a zatím i o pár kroků napřed, takže máme zálohu pro případ zhoršení situace, které zcela určitě dříve nebo později přijde.

Komentáře