Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 05/2018

I květen se nesl ve znamení investičního klidu. Na druhou stranu, kombinace oslabující koruny a nedávných nákupů poslala nezávislé cashflow na zcela nový rekord.

Nezávislé cashflow


Květnový růst nezávislého cashflow byl nakonec větší, než jsme předpokládali. Je to zejména způsobeno (zřejmě krátkodobě) oslabující korunou. S ohledem na to, že velkou část nezávislého cashflow tvoří příjmy v dolarech, hraje skokové oslabení hlavní měny poměrně zásadní roli. Potěšující je, že 12měsíční vyhlazené cashflow je zpátky u roční cílové hodnoty.

Rozložení nezávislého cashflow se postupně vyvíjí a poprvé za zhruba dva roky je podíl českých akcií na nezávislém cashflow až druhý v pořadí, neboť jej přesáhly nemovitostní REIT akcie. Očekáváme, že v následujících měsísích budou obě složky portfolia vynášet zhruba stejně. Pokud se podíváme na porovnání se situací před půl rokem (listopad 2017), tak i v tomto ohledu poklesl podíl českých akcií a to o zhruba 7 %. Naopak vzrosly podíly amerických akcií (o 4 %) a REIT (o 5 %). Ostatní položky stagnovaly.


Investice

I v květnu pokračovalo investičně klidné období. Nějaké drobné jsme přesunuli na Mintos (v rámci zkoušky aplikace Revolut) a zejména reinvestovali dividendy z poslední doby do ETF IDV (iShares International Select Divident ETF). Vedle toho běží drobné, ale na měsíční bázi nastavené investice do podílových fondů, abychom neměli "všechna vajíčka v jednom košíku".

Úvahy

V květnu bylo na pražskou burzu v rámci duálního listingu uvedeno velké množství v zahraničí kótovaných akcií. Přestože jsme nezaznamenali výraznější reakce a i mezi těmi méně výraznými převažoval spíš negativní tón, jde podle nás o dobrý krok. Sami máme přes RM-systém zainvestované akcie Daimleru a kdysi jsme tam měli i jiné tituly. Pro drobné domáci investory jde rozhodně o vstřícný krok. Z nových akcií lze poskládat pěkně diverzifikované portfolio s mixem globálních a regionálních hráčů - snad chybí jen růstové příběhy, ale těch v Evropě na burze zase tolik není a i v zahraničí jde dle našeho názoru o záležitost pro opravdu zkušené investory. Vše se navíc nabízí za "české" poplatky, které jsou pro nákupy malého rozsahu přeci jen v průměru o něco nižší než v zahraničí. Navíc je potřeba si uvědomit, že to usnadní i pravidelnou rebalanci portfolia.

Celkově tak duálnímu listingu fandíme a sledujeme hned několik titulů, ve kterých bychom rádi otevřeli novou pozici, pokud se dostanou na z našeho pohledu rozumné ohodnocení.

Výhled

Výhled na další měsíce je smíšený, v červnu přijde další jednorázový skok způsobený překryvem letošní a loňské dividendy Monety (loni byla vyplácena až v červnu, letos už v květnu). Velkou roli bude hrát i vývoj kurzů a to zejména dolaru. S ohledem na to, že ve střednědobém horizontu očekáváme opětovné posílení koruny, tak je růst tohoto a následujícího měsíce v pozdějších měsících roku ohrožen. Lze tak čekat, že nezávislé cashflow bude do konce roku spíše stagnovat - ale pokud se nám podaří držet úroveň tohoto měsíce, budeme určitě spokojeni.

Komentáře