Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 04/2018

Duben byl klidný a úspěšným měsícem. Nezávislé cashflow dosáhlo nového rekordu a vše prozatím směřuje k naplnění ročního cíle našeho projektu.

Nezávislé cashflow


Duben pokračoval v růstovém trendu a překonal březnový rekord nezávislého cashflow. Na druhou stranu, 12měsíční nezávislé cashflow zamířilo do poklesu. To je z velké části dáno překryvem posledních výnosů prodaných pozic a prvních výnosů nových pozic v prvním čtvrtletí loňského roku, který po 12 měsících vyprchává. V dalším měsíci se ale vyhlazené cashflow opět začne pomalu zvedat.

Rozložení nezávislého cashflow je relativně stabilní - v porovnání se situací před půl rokem (říjen 2017) poklesl podíl českých akcií - krom relativně menšího dílu portfolia je to způsobeno i tím, že české společnosti vyplácejí dividendy jednou ročně, a tak se stejný základ českých dividend porovnává s rostoucími zahraničními divendami. Dolů ale šel i příspěvek evropských akcií, tam už to skutečně bude vyvoláno zejména menším podílem na portfoliu. Naopak nahoru (a to výrazně) šly americké akcie mimo REIT a to z 4 % na aktuálních 11 %. Ostatní položky stagnovaly nebo mírně rostly.

Investice

V dubnu jsme si po nějaké době dali od investic znovu pauzu. Na druhou stranu jsme pokračovali ve stahování peněz ze Zonky a zároveň běží reinvestice na Mintosu.

Úvahy

Tentokrát bychom se rádi rozepsali o důvodech, proč nevyužíváme měnové zajištění. Je pravda, že posilující koruna minulých měsíců ukousla velkou část nárůstu v nezávislém cashflow. Pokud se podíváme na měsíční průměry kurzů vydávané ČNB, tak roční posílení koruny činí za duben 2018 17,5 % u USD a 5,5 % u EUR. Jelikož je ale česká koruna ve světě relativně nevýznamná, hlavní vliv má pohyb EUR/USD. Přestože většina analytiků očekává další posilování koruny vůči v euru ve střednědobém horizontu, vývoj oproti dolaru už je méně jasný. Velké pohyby už ale máme pravděpodobně za sebou, což je jeden z důvodů, proč nám nedává smysl se zajišťovat. Ale ten hlavní je v tom, že nám to celkově nedává smysl. Jelikož se nechystáme z našich investic vybírat (to je něco jiného, než prodat pozici a nakoupit jinou, jelikož tehdy zůstávají prostředky v portfoliu a často se nemusí převádět do jiné měny), tak má pro nás posilování koruny jen psychologický efekt vyplývající z dopadu na nezávislé cashflow. Roční zajištění stojí několik drobných procent, ale rok je pro nás příliš krátké období. A až bychom se zajišťovali v příštím období, odpovídalo by to samozřejmě aktuální hodnotě kurzu. Něco jiného by bylo u podniků nebo fondů, které z příjmů potřebují zároveň financovat výdaje. Nicméně pro dlouhodobé investory jde de facto jen o výdaj navíc.

Výhled

Výhled na další měsíce je nadále pozitivní. Díky tomu, že byl duben investičně klidný, máme pro květen případně připravené dodatečné prosředky pro nové investice.

Komentáře