Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 12/2017

Rok 2017 je za námi, poslední měsíc se vydařil a znamenal nový rekord v nezávislém cashflow. Podobně jako loni jsme tak rok uzavřeli v pozitivním tónu.

Nezávislé cashflow


Z krátkodobého minima v září letošního roku se nezávislé cashflow snížené vlivem posilující koruny a snížených dividend Komerční banky a ČEZu opět zvedlo na novou rekodní úroveň. Obdobně rekordní bylo i vyhlazené 12měsíční cashflow, náš stabilnější ukazatel. Nebýt takřka jistého posilování kurzu koruny v následujícím roce, byl by podobně pozitivní i další výhled na další růst.

Rozložení nezávislého cashflow je stabilní - jedna třetina akcie ČR, jedna čtvrtina REIT, už o něco více než sedminu mají evropské akcie (díky výplatě mimořádné dividendy společnosti Orkla), sedminu mají P2P půjčky, menší díl pak zbylé americké akcie (mimo REIT) a ETF.


Investice

Prosinec byl po investiční stránce poměrně živý. Drobně jsme posílili pozice v Kofole, Omega Healthcare Investors a Pattern Energy Group. Kofola je z našeho pohledu dlouhodobě na poměrně nízkých úrovních (zapříčiněných spíše nízkou likviditou pro velké investory, než špatným fundamentem), druhé dvě akcie byly naopak poblíž svých krátko- až střednědobých minim z důvodů, u kterých věříme, že brzy odezní. Výraznější investici jsme pak provedli u Marine Harvest, která šla rovněž o něco dolů ze svých rekordních úrovní.

U P2P půjček jsme stáhli drobné ze Zonky a naopak přesunuli eurovou dividendu Pegas Nonwovens na Mintos.

Úvahy

Trhy jsou vysoko, o tom snad píšeme od doby, kdy se tento blog rozjel. A podobně jako u příběhu o žábě, která z vroucí vody vyskočí, zatímco v pomalu ohřívané se klidně nechá uvařit, i investoři jsou postupně ochotni nakupovat za vyšší a vyšší ceny (nás nevyjímaje). Umění čekat třeba několik let na investici je skutečně umění - na druhou stranu, i to se nesmí přehánět a alespoň část prostředků je třeba investovat i průběžně (čekat na tu "správnou" valuaci je totiž podle našeho názoru opačný extrém k neuváženým investicím při růstu).

Na druhou stranu nejde říct, že všechny akcie jsou drahé. Naopak, na trhu je stále i řada kvalitních společností, které trh oceňuje velmi nízko. Dost pravdy je tak na narůstajím vlivu pasivního investování (ETF), které "pokřivuje" trh tím, že preferuje akcie v indexech - což jsou zejména velké společnosti nebo ty, které spadají do různých nej (nejrůstovější, nejmenší páka, nejzelenější,...). No a tím pádem krom titulů, které jsou právem opomíjeny, protože prostě nejsou dobré, trpí i méně sexy průměr. Jenže průměr v jednotlivých dimenzích nebo nudný obor podnikání ve skutečnosti může znamenat velký nadprůměr celkově (až na pár výjimek je obecně těžké být ve všem mezi těmi nejlepšími). A takové akcie se snažíme vybírat. Ano, občas je to alchymie, ostatně důvod pro investici nemůže být v prostých číslech (na těch jsou postaveny pasivní investice), ale v kvalitativních ukazatelích - strategii, konkurenčním postavení atp.

Výhled

V následujících měsících nečekáme žádné zásadní změny. O tom, zda půjde nezávislé cashflow mírně nahoru nebo dolů tak budou rozhodovat kurz koruny (rychlost posilování) respektive přínos nových investic.

Komentáře