Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 11/2017

Listopad je za námi a z roku 2017 zbývá jediný měsíc. Nezávislé cashflow letos spíše stagnuje, ale to  je s ohledem na mnohokrát zmiňované překážky poslední doby docela úspěch.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow vybralo minima posledních měsíců a téměř se přiblížilo rekordním úrovním z dubna a května. Spolu s ním roste i vyhlazené 12měsíční cashflow, tedy v obou ohledech spokojenost.

Rozložení nezávislého cashflow se drží okolo obvyklých úrovní - jedna třetina akcie ČR, jedna čtvrtina REIT, po sedmině mají evropské akcie a P2P půjčky, menší díl pak zbylé americké akcie (mimo REIT) a ETF. Možná zajímavější je tak pohled o 12 měsíců zpět. Tehdy jsme sice nerozlišovali úplně stejné kategorie jako nyní, ale i tak lze vypozorovat, že podíl P2P půjček je stejný, u REIT naopak vzrostl o 10 % - a to zejména na úkor ETF, které u nás začínají hrát čím dál marginálnější roli. O tom ale více v Úvahách.


Investice

V listopadu jsme posílili pozice v obou našich yieldco společnostech, Brookfield Energy Partners (BEP) and Pattern Energy Group (PEGI). Krom toho jsme stáhli další drobné ze Zonky.

Úvahy

O příčinách poklesu významu ETF, o kterém se zmiňujeme u nezávislého cashflow, jsme v minulosti už psali. Je to zejména vyšší cenová úroveň na akciových trzích, při které nákupy celých portfolií nejsou úplně zajímavé. Na druhou stranu, ETF jsou při případném propadu určitě bezpečnějším přístavem než samostatné tituly. Z toho důvodu je pro nás úkol na další měsíce vybrat některé z našich současných ETF a posílit pozici v něm.

Výhled

Očekáváme, že v prosinci nezávislé cashflow vyrovná nebo ještě mírně přesáhne rekordní úrovně. Pak už doufáme, že se nám podaří překonávat mírně posilující korunu a nezávislé cashlow se opět začne posouvat mírně vzhůru.

Komentáře