Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 09/2017

Tři čtvrtiny letošního roku jsou za námi a v nezávislém cashflow se objevil avizovaný mírný propad. Není to ale nic zásadního - a navíc, pořád jsem nad měsíčním cílem.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow se propadlo o něco níže, zhruba na úroveň prvního čtvrtletí letošního roku. Příčina leží především v nižších dividendách ČEZu, které se dle našich výpočtů projevily právě v září. Díky novým investicím, které jsme provedli právě v očekávání tohoto pohybu dolů, to vůbec není problém. Navíc by se dalo říct, že zvýšené hodnoty nezávislého cashflow jsou výsledkem oněch nových investic, které se logicky projevily o něco dříve.

Každopádně v září (při započtení cashflow, které už je známé ve zbylých měsících) se podařilo naplnit letošní celoroční cíl. Opět s velkým předstihem, což je důvod pro spokojenost!

V rozložení zdrojů nezávislého cashflow nedošlo k výraznějším změnám. Zhruba po třetině stále zastávají české akcie a REIT. 


Investice

I v září víceméně pokračovala investorská okurková sezóna. Trhy jsou celkově vysoko, a tak spíše hromadíme prostředky do budoucna. I tak se ale několik akciových titulů pohybuje v blízkosti hranic pro nákup, takže uvidíme v dalších měsících.

Oproti úvahám minulých měsíců jsme se rozhodli přeci jen navýšit investice do P2P půjček - krom Mintosu zkoušíme i novou platformu EstateGuru (viz úvahy). Naopak jsme zase pár stovek stáhli ze Zonky.


Úvahy

Byť jsme v minulém díle Úvah avizovali, že jsme u P2P půjček opatrní, v září jsme po delší době provedli další menší investici. Polovina z ní šla na naši hlavní P2P platformu Mintos. Na Mintosu jsme zároveň upravovali nastavení automatických investic. Aktuálně tak za cenu někdy nižších úroků cílíme spíše na kratší půjčky - pro případ, že by se vyskytly nějaké problémy na trhu a bylo potřeba peníze rychle stáhnout. Vedle Mintosu pak testujeme platformu EstateGuru. Ta nabízí střednědobé (cca 12měsíční) úvěry zajištěné nemovitostí. Právě zajištění nemovitostí se nám líbí a doplňuje buyback garanci u Mintosu. Co se týče platformy, zatím jsme mírně optimističtí, ale uvidíme, co přinesou následující měsíce.


Výhled

V říjnu by se mělo nezávislé cashflow pomalu stabilizovat, a pak se snad vrátíme k mírnému růstu. Hodně to ale bude záviset na případné rychlosti posilování kurzu koruny, které samozřejmě po malých kouscích ukusuje z našich korunových výsledků.

Komentáře