Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 07/2017

Červenec je za námi a s ním i určitá stabilizace nezávislého cashflow. Klid ale nebude trvat dlouho, o tom však dále v Úvahách. Důležité ale je, že směřujeme k našemu cíli, byť cesta před námi je ještě pořádně dlouhá.

Nezávislé cashflow


Červencová úroveň nezávislého cashflow je podobná té červnové. Vyhlazené 12měsíční nezávislé cashlow nicméně rostlo o něco výrazněji a začíná se přibližovat. To je důsledek toho, že v posledních měsících už mnoho nových investic nepřidáváme a naopak portfolio rebalancujeme (takže se do cashflow dostaly dividendy akcií, které už nevlastníme).

V reportování jsme se rozhodli udělat mírnou změnu a od tohoto reportu rozlišovat akciové dividendy na české, evropské a americké. Z rozdělení je jasné, jak významnou roli hrají české tituly jako ČEZ či Komerční banka. Jejich význam se bude s klesajícími dividendami snižovat, nicméně jim do kapsy zase hraje posilování koruny oslabující zahraniční investice. Pokud vás překvapí nízká role amerických dividend, tak je to z toho důvodu, že většinu námi vlastněných samostatných amerických titulů tvoří REIT, které spadají do  samostatné kategorie.


Investice

V červenci jsme dokončili pololetní rebalanci portfolia prodejem ETF REM (hypoteční REIT), které mělo poměrně slušné výnosy a celkem nám i zhodnotilo původní vklad, nicméně pro případ budoucího propadu na trzích by šlo o poměrně rizikové aktivum. Za prostředky z prodeje a inkasované dividendy jsme posílili pozici v ETF IDV zaměřeném na neamerické dividendové akcie. Krom této změny jsme ještě drobně posílili pozici v Kofole, ze které se začíná stávat stabilnější dividendová akcie.


Úvahy

S neustále posilující korunou a zároveň oslabujícím dolarem jde dolů i naše nezávislé cashflow. V září, kdy se zároveň projeví i snížená dividenda ČEZu, očekáváme výraznější pokles. Přestože jsme se zatím pohybovali vysoko nad našimi letošními cíli, bude závěr roku mnohem náročnější z pohledu jejich dosahování. Bude to první větší zkouška na cestě k našemu cíli. Důležité je ale zkousnout zuby, vydržet i dílčí problémy a zbytečně neuspěchat kroky korigující propad. Mnoho už jsme podnikli v uplynulých měsících a současná situace na trzích dalším nákupům moc nepřeje. Stále je tu ale šance na případnou korekci, která je s neustálými rekordy ve valuaci akcií stále pravděpodobnější. Tak či tak, věříme, že se situace ke konci roku stabilizuje a je jen otázkou na jaké úrovni. Startovací pozici ale máme stále skvělou.


Výhled

Hodně k výhledu tentokrát zaznělo v Úvahách. Zde je na místě jen krátce shrnout, že srpen by měl být na současných úrovních a od září nás čeká sestup o něco dolů.

Komentáře