Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 05/2017

Květen uběhl doslova jako voda. Našemu projektu se nadále daří a jsme rozhodně spokojeni. V posledních měsících jsme tak trochu zapnuli autopilota a do ničeho velkého se neženeme. Ale zdá se, že to ničemu nevadí :)

Nezávislé cashflow



Klasické nezávislé cashflow i vyhlazené 12měsíční cashflow dosáhly nových rekordů, byť do konce roku už čekáme spíše drobný pokles nebo stagnaci. Negativní vlivy v podobě slabší koruny a nižších dividend klíčových titulů začnou pomalu působit, zatímco ty pozitivní už v podstatě naběhly.

V portfoliu stále klesá význam neakciových investic, což je dané nízkoúrokovým prostředím. Dobře si z naše pohledu nevedou ani ETF, což je způsobeno tím, že indexy (a s nimi i většina ETF) jsou poměrně vysoko a jediné místo, kam lze rozumně investovat prostředky jsou jednotlivé samostatné tituly. Čímž logicky podíl ETF klesá.


Investice

I v květnu byl investičně klid. Jedinou změnou byl prodej ETF QYLD a posílení REIT STORE Capital. Důvod prodeje nebyla ani tak nespokojenost s daným ETF, ale spíše jeho poměrně vysoká cena, která nabízela slušný kapitál pro posílení pozice ve STOR - to totiž po problémech jednoho ze svých konkurentů poměrně výrazně zkorigovalo cenu a otevřelo tak zajímavou příležitost, pro kterou jsme využili právě prostředky uvolněné prodejem QYLD a nashromážděné dolarové investice. Do QYLD budeme zvažovat návrat i s ohledem na to, že ho považujeme za mírnou ochranu proti případné korekci. S ohledem na velikost pozice, jakou jsme na něm měli, takovou roli ale stejně neplnilo.


Úvahy

Crowdfunding a P2P platformy už se pomalu stávají běžnou součástí nástrojů drobného investora a spolu s tím opadá i prvotní nadšení a nastupuje byznys. My jsme aktuálně zainvestováni na třech platformách - Mintosu, Zonky a Bondoře (dle výše investic) - a nehledáme nic nového, protože Mintos je de facto tržiště různých nebankovek a Zonky zase umožňuje investice doma v ČR. To naše potřeby bohatě vykrývá. Z Bondory se snažíme stahovat a na platformě nám zůstaly jen nižší tisíce korun v podstatě ztracených půjčkách. Bondora je pro nás tak trochu memento, že P2P půjčky se mohou kdykoliv vymknout kontrole. Z toho důvodu jsme se rozhodli, že se budeme soustředit spíše na půjčky s kratší splatností a nahrávání nových prostředků na platformy omezíme na minimum. Na druhou stranu teď nevidíme vážnější důvodu pro zastavení reinvestic splátek, jde spíše o opatrnost.

Výhled

Červnem konečně začne zajímavější a rozhoupanější období roku, byť nakonec ta první část nebude ještě tak zásadní. Uvidíme co s ČEZem o několik měsíců později. Z pohledu potenciálních investic vyhlížíme různé zajímavé možnosti (návrat do QYLD, posílení OHI a jednu nebo dvě zcela nové pozice), ale zároveň zvažujeme i případnou redukci některých menších, resp. výrazně zhodnocených pozic. Jsme dlouhodobí investoři, nicméně, pokud se příležitost nabízí, tak proč ji nevyužít.

Komentáře