Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 04/2017

Duben je za námi a spolu s ním začíná i poněkud divočejší část letošního roku, která se ponese ve znamení změn v dividendové politice několika klíčových titulů portfolia i ve směnném kurzu koruny k dolaru/euru.

Nezávislé cashflow


Mezitím tu ale máme nový rekord nezávislého cashflow, které ve své základní variantě poprvé v letošním roce překonalo cílovou hladinu (a to dokonce i pro prosinec). Nutno říct, že zatím se v něm prakticky neprojevuje žádný z očekávaných negativních trendů - zatímco většina těch pozitivních (nové akciové pozice) už ano. Nový rekord očekáváme i v květnu, kdy by se nad cíl mělo dostat i vyhlazené 12měsíční cashflow.

Co se týče skladby měsíčních výnosů, tak té stále vévodí klasické akcie, byť stoupá význam REIT (v kombinaci s jejich ETF už třetina), které s ohledem na obavy investorů z dopadu úrokových sazeb zůstávají oceněny na zajímavých hodnotách, a proto jsme do nich v uplynulých měsících dost investovali. Význam ETF jako takových je menší, než bychom chtěli, ale v současné chvíli moc nedává smysl je výrazně dokupovat, protože obecně jsou ceny vysoko.


Investice

Duben byl investičně klidný měsíc - podařilo se nám prodat zhruba polovinu portfolia na Bondoře (zbytek už je v pohledávkách po splatnosti a v podstatě ho mentálně odepisujeme) a přesunout danou částku na Mintos. Vložili jsme také drobný obnos na Zonky. Krom našich aktivit jsme v dubnu využili akce jedné nejmenované investiční společnosti a jednorázově zainvestovali nižší částku do podílových fondů - ty bereme jako pojistku proti naší investiční slepotě.


Úvahy

Uvolnění kurzu koruny přišlo podle očekávání hned na začátku dubna. Situaci ale - zřejmě i s přispěním výrazných slovních invervencí - ČNB zvládla a i díky vysokým sázkám na posílení k žádnému výraznému posílení kurzu nedošlo a vypadá to, že vývoj bude spíše pozvolný, což nám maximálně vyhovuje. Posilování koruny teď bude působit proti posilování trhů a v případě jejich pádu se snad otevřou zajímavé příležitosti.


Výhled

Květen vidíme ještě optimisticky, pak zřejmě bude nezávislé cashflow více na houpačce, která by se měla stabilizovat někdy v září (po vyplacení dividendy ČEZu, která pořád zůstává neznámou). Na druhou stranu, vývoj v letošním roce zatím vypadá lépe, než jsme očekávali. Trhy nám zatím přejí a proto teď plánujeme investičně trochu zpomalit, vyčkávat na zajímavé příležitosti a připravovat si na ně prostředky.

Komentáře