Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 01/2017

Nový rok je tady a je už v pořadí třetí v trvání našeho projektu. V uplynulých dvou letech jsme položili slušné základy pro naši finanční nezávislost a doufáme, že s ohledem na aktuální výzvy budeme letos na těchto základech dál stavět. To byl i případ ledna, který sice zaostal za rekordy, ale jinak byl velmi slušný.

Nezávislé cashflow

Z pohledu nezávislého cashflow leden znamenal mírný pokles - a to i na 12měsíčním vyhlazeném cashflow, novém ukazateli, který používáme k vyhlazení jednorázových vlivů. Ani jedno však neznamená nějak zásadní propad - jde o výsledek změn v portfoliu (nově nakoupené akcie prozatím ještě nepřispěly svojí dividendou). Co se týče skladby cashflow, tak pokračuje dominance akcií, respektive REIT. Spořící účty jsou reálně na nule.


Investice

V lednu jsme opět pořídili do portfolia diverzifikovaný REIT WP Carey, který jsme v prosinci prodali v rámci spojování pozic na našem obchodním účtu na Fiu. Každopádně platilo, že jsme jen čekali na vhodnou cenu pro opětovný nákup. Mimo to korekce spojené s prvními kroky nového amerického prezidenta otevřely příležitost u YieldCo společnosti Pattern Energy Group (PEGI), provozovateli větrných elektráren s dlouhodobými kontrakty na dodávky. Tuto společnost jsme sledovali už dlouho a tentokrát jsme šli do toho.

Průběžně pokračoval postupný rozprodej portfolia na P2P platformě Bondora. Získané prostředky jsme přesunuli na Mintos, který pěkně šlape a nabízí velmi širokou diverzifikaci napříč zeměmi, poskytovateli půjček i dlužníky.

Úvahy

Tentokrát se budeme krátce věnovat platformě Mintos, což je online tržiště P2P půjček, skrze které již investujeme více než rok a půl. Za tu dobu jsme u platformy prožili výrazný rozvoj, který ještě zrychlil v posledních měsících. Mintos nyní nabízí možnost investic v řadě lokálních měn, včetně české koruny (byť s tím zatím nemáme moc dobré zkušenosti). Začátkem února pak přímo ve vlastním měnovém rozhraní spustil měnovou konverzi napříč všemi investovatelnými měnami.

P2P platforem přibývá jako hub po dešti, ale pokud můžeme nějakou s klidným srdcem doporučit, je to Mintos. Spolu se zájmem investorů se rozšiřuje i nabídka půjček a Mintos jako takový se mění doslova před očima - v dobrém slova smyslu. Ano, uvidíme, jak se odvětví vypořádá s nějakou krizí, která zcela jistě přijde, ale Mintos prozatím vypadá nadějně.

Výhled

V únoru by mělo nezávislé cashflow znovu poskočit směrem vzhůru, neboť pomalu vyprchá vliv změn v portfoliu, které vytvořily vysokou srovnávací základnu v závěru loňského roku. A my mezitím budeme sledovat případné zajímavé investiční příležitosti, protože průměrné ocenění trhů je sice velmi vysoko, ale v rámci něj jsou pořád některé společnosti velmi nedoceněné.

Komentáře