Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 12/2016

Nový rok je tady a s ním poslední měsíční report končící rokem 2016. Prosinec byl vskutku hektický - a to nejen z investičního hlediska. Nezávislé cashflow dosáhlo nového rekordu, byť to byl opět souběh několika náhodných jevů.

Nezávislé cashflow


Prosinec dosáhl zaznamenal nový rekord, který alespoň krátkodobě vydrží. Pesimismus posledních měsíců ohledně posílení koruny poněkud klesl, většinu investic máme v dolarech, namísto eur - a dolarové posílení posledních měsíců by mohlo vyrovnat budoucí negativní vývoj. Poměr výnosů pořád poněkud neodpovídá našim cílům (nicméně nikterak zásadně). Do budoucna se to, věříme, změní.



Investice

V prosinci jsme navyšovali investice jen mírně - šlo o posílení pozice v REIT STOR, které se ke konci roku prodávalo na zajímavém ohodnocení, a dále v ETF IDV (spíše ve smyslu pravidelné investice, než vyloženě příležitosti). Obě posílení byla výsledkem rebalance portfolia, při kterém jsme o něco ponížili počet cenných papírů Kofoly a prodali podíl v REIT WPC. Prodej WPC je ale technický - pozici jsme rozdělili právě mezi STOR a IDV v rámci našeho portfolia na Fio. A WPC plánujeme velmi brzy nakoupit skrz našeho druhého brokera Lynx. S ohledem na poplatky chceme počet zahraničních investic u Fio postupně snižovat stejným způsobem, tj. rozdělováním mezi zbylé zahraniční pozice.

Dále jsme přesunuli drobné prostředky na Mintos, který ke konci roku otevřel možnost investice v českých korunách. Počet P2P půjček je ale zatím velmi nízký a i do budoucna počítáme, že půjde jen o málo významnou alternativu. Ta se ale s očekávaným posílením koruny poměrně hodí.

Úvahy

Pro rok 2017 chystáme doplnění výpočtu nezávislého cashflow. Důvodem je, že některé z měsíčních/čtvrtletních příjmů chodí ke konci měsíce a občas se tak stává, že přijdou až na začátku toho dalšího. Tím pádem se dle naší současné metodiky připočítávají do cashflow ještě o jeden měsíc dál. Tím pádem se v cashflow vytvářejí zuby, které moc nevypovídají o výkonu portfolia.

Z toho důvodu od ledna doplníme report o cashflow vyhlazené na 12měsíční průměr. Čísla nebudou částečně nesmyslně skákat a stejně tak je nesmyslné rozpočítávat jednorázové víceleté příjmy (na delší období. Více než aktuální příjem tak bude toto měřítko nezávislého cashflow odpovídat našemu cíli dlouhodobé finanční nezávislosti.

Výhled

Rok 2017 bude zajímavý - české investory čeká několik zlomových událostí (změna kurzu koruny k euru po několika letech, změna dividend u několika českých společností). A určitě neoslabí ani rozkolísanost světových trhů. Ty se navíc nachází i poměrně vysoko, takže není vyloučena ani nějaká zásadní korekce.

Komentáře