Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 10/2016

Další měsíc za námi a naše cíle se stále přibližují. Nezávislé cashflow vzrostlo nepatrně, ale vzrostlo, a výhled do dalších měsíců je zatím také pozitivní. Pro příští rok máme navíc připraveno několik nových/posílených pozic, takže i v něm by mělo být o růst postaráno. A to už teď s předstihem.

Nezávislé cashflow


Říjen ještě o nepatrnou částku překonal září a je tak novým rekordním měsícem. Uvidíme, jak dlouho se na této pozici udrží, protože právě v říjnu dorazily dividendy z posílené pozice na Pegas Nonwovens. Každopádně teď v následujících měsících žádné větší skoky nepředpokládáme, spíše drobný nárůst.

Bohužel nadále pokračuje trochu nepříznivý trend klesajícího podílu ETF na výnosech, ale o tom více v Úvahách.



Investice

V říjnu došlo v našem portfoliu k dalším změnám - byť v kontextu minulého měsíce objemově spíše menším. Zaprvé jsme se zbavili drobné investice v Moneta Money Bank - ne, že bychom jí dále nevěřili, ale byla to příliš malá pozice s ohledem na velikost našeho portfolia a cena stoupla atraktivně nahoru. Podobně jsme se snažili prodat i Microsoft, nicméně neúspěšně (akcii máme na RM-systému, kde je celkem velký spread).

Na druhou stranu jsme posílili pozici v Pegas Nonwovens (ještě před dividendou) a za peníze z prodeje Monety vstoupili do pozice v O2. Téhle společnosti jsme se zatím vyhýbali kvůli tomu, jak majoritní vlastník v minulosti vymetl s drobnými akcionáři, nicméně věříme, že situace už se ustálila a O2 má před sebou relativně pozitivní budoucnost. Krom toho jsme ještě zainvestovali na Fundliftu, ačkoli tam už opravdu budeme investice utlumovat a jen vybírat ty nejzajímavější.


Úvahy

Cílový podíl ETF na nezávislém cashflow máme nastaveno výš, než je současných 30 % - přeci jen, s ETF je obecně spojeno o něco nižší riziko (kolísání výnosů, výběru špatných titulů,...). Nutno však dodat, že v situaci, kdy jsou trhy na maximech nebo poblíž nich, se do ETF špatně investuje - tím, že jde o index akcií, tak jeho hodnoty alespoň zhruba odpovídají hodnotám trhu. To znamená, že i teď je mnoho ETF blízko svých historických maxim nebo alespoň na úrovních, které pro nás nejsou zajímavé.

Mnohem větší roli, než bychom chtěli, tak hraje stockpicking, výběr jednotlivých titulů na základě atraktivní valuace. Je totiž mnohem jednodušší najít atraktivně oceněnou akcii než atraktivně oceněné ETF. A tato situace vede v delším období přesně k tomu, co nyní pozorujeme na nezávislém cashflow, kde nám podíl (nikoliv výnosy v absolutní hodnotě, ty jdou nahoru) ETF setrvale klesá.

Situaci a zajímavé příležitosti na trhu ETF budeme i nadále sledovat, nicméně pokud nedojde k nějaké zásadnější změně na trhu, asi se tento trend jen tak nezastaví.

Výhled

Výhled je zatím stabilní až mírně rostoucí. V příštím půl roce se takřka jistě dočkáme nových rekordů nezávislého cashflow, ale o nějaký skokový růst by jít nemělo. Kolem léta už je situace méně jasná, pokud dojde na snižování dividend u Komerční banky a ČEZu + uvolnění kurzu korunu, mohlo by dokonce dojít k výraznějšímu propadu. Ale to je ještě vzdálená budoucnost a hodně se toho může změnit - jak pozitivně, tak samozřejmě negativně.

Komentáře